Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler förmedlare ska ge fler jobb

/
  • Charlotte Humling, arbetsförmedlingschef för kontoret i Gävle, har mer resurser än tidigare till sitt förfogande. Men arbetslösheten fortsätter att stiga.

460 fler arbetslösa i år jämfört med förra året. Det blir en tuff höst på arbetsmarknaden i Gävle. Arbetsförmedlingen rustar med 30 nyanställda förmedlare, men sätter också hoppet till anställningar med stöd.

Annons

– Vi måste vara kreativa tillsammans och skapa nya jobb, säger Charlotte Humling, Gävlechef på arbetsförmedlingen.

Konjunkturen kan arbetsförmedlingen inte göra mycket åt, men organisationen kan vässa arbetet med att lotsa människor till arbete. Hittills i år har 30 förmedlare nyrekryterats, framför allt för att stötta ungdomar, funktionshindrade och nyanlända flyktingar. Gävleförmedlingen, som ska täcka Gävle kommun och Älvkarleby, har i dag 151 anställda mot 124 för ett år sedan.

– Jag tror att vi har blivit mer effektiva i dag. Vi är med mera och påverkar att det blir anställningar, säger Charlotte Humling.

Det syns inte omedelbart i den officiella arbetslöshetsstatistiken. Arbetslösheten i augusti i år var högre än för ett år sedan, både totalt och för ungdomar mellan 18 och 24 år, både i Gävle och i länet som helhet.

Men enligt Charlotte Humling visar den interna statistiken att arbetsförmedlarna är mer aktiva, och att insatser för dem som behöver det sätts in tidigare.

– Vi ser skillnaden, säger Charlotte Humling.

Det är fler som väljer att studera, och fler som väljer att starta egna företag. Dessutom ökar andelen som får jobb med olika former av stöd. Effekterna av de olika stöden är omdiskuterad, men enligt Charlotte Humling finns det ett värde i sig att arbetslösa kommer ut i arbete, även om det är med stöd och anställningen är kortvarig.

– Får du ett jobb har du lättare att få nästa jobb. Så är det.

Gävle har på några år gått från att ligga i mitten av arbetslöshetsligan i länet till en stadig topplacering. I augusti var arbetslösheten i Gävle 13,1 procent, tätt följd av Sandviken med 12,4.

Orsaken är enligt Charlotte Humling framför allt strukturen på arbetsmarknaden. De traditionella industrijobben som varit ryggraden i regionens arbetsliv minskar i antal. Ändå hoppas många att det är just den typen av arbetstillfällen som ska dyka upp.

– Man är van vid att jobben finns här.

En av förklaringarna till att arbetslösheten i Söderhamn minskat, medan den ökat på nästan alla andra orter är att Söderhamnsborna varit mer villiga att pendla.

Arbetspendlingen har ökat i Gävle också, men behöver öka ännu mer, enligt Charlotte Humling.

För att fler ska kunna få anställning måste arbetsgivare dessutom bli bättre på att utnyttja de statliga stödformer som finns.

En arbetsgivare kan i dag få över 90 procent av lönekostnaden betald under ett år om personen har varit långtidsarbetslös.

– Många vill anställa, men vet inte vilket stöd de kan få, säger Charlotte Humling.

Mer läsning

Annons