Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lediga jobb och fler arbetslösa

Fler fick jobb i januari och färre anmälde sig som arbetslösa, men arbetslösheten i länet ökade ändå jämfört med för ett år sedan.

Annons

17 655 personer var arbetslösa i Gävleborg i januari, knappt 250 fler än för ett år sedan. Samtidigt var antalet lediga jobb rekordstort, främst på grund av ett stort inflöde av sommarjobb. Av de 2 485 lediga platser som anmäldes i januari var hälften sommarjobb.

– Anledningen till att arbetslösheten har ökat är att det är många personer som blir kvar i långtidsarbetslöshet, säger Charlotte Humling, arbetsförmedlingschef i Gävle.

– En stor förklaring till detta tror jag är att vi har många personer i länet med låg utbildningsnivå vilket gör att man har svårt att konkurrera om de jobb som finns,

I länet har antalet som varit utan arbete längre än 24 månader ökat med 72 personer jämfört med januari 2012.

Gävle och Sandviken har den högsta arbetslösheten i länet, med 13,5 respektive 13,3 procent. I Ockelbo var siffran 10,9 och i Hofors 11,6. Hofors hade den största ökningen av den totala arbetslösheten i länet, nästan två procentenheter jämfört med för ett år sedan. Hofors hade också den högsta ungdomsarbetslösheten med 30,6 procent.

Mer läsning

Annons