Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera Gävlefastigheter i dansk storkonkurs

/
  • Fastigheter för fem miljarder, däribland det här huset på Drottninggatan i Gävle, berörs av en konkurs för danska Kefren Properties.
  • Konturenhuset kan få nya ägare. Den nuvarande, danska Kefren Properties, har begärts i konkurs.

Centrumhuset Konturen och en fastighet på Drottninggatan på andra sidan Stortorget ingår i miljardkonkursen för danskägda Kefren Properties. Nu säljs fastigheterna troligen på exekutiv auktion.

Annons

I fredags tröt tålamodet för bankgruppen som finansierat Kefren Properties fastighetsaffärer. Då begärdes bolaget i konkurs efter flera år av förhandlingar om det finansiella läget för fastighetskoncernen.

160 fastigheter runt om i Sverige, värderade till runt fem miljarder kronor, köptes in av Kefren Properties under 2006. Bland dem finns två stora centrumfastigheter, Konturenhuset och huset på Drottninggatan bredvid Nian i Gävle. Fastigheter på Näringen och en stor lagerfastighet på Sörby Urfjäll, där Ericsson tidigare varit hyresgäst, ingick också i köpet.

Men fastighetsbeståndet var högt belånat och när värdet på fastigheterna dessutom sjönk kunde Kefren Properties inte längre leva upp till villkoren från långivarna. I flera år har koncernen förhandlat med bankerna och lyckats få en tidsfrist. I fredags sa långivarna ifrån och begärde bolaget i konkurs.

Enligt Kefren Properties styrelseordförande, Ole Vanger, har Kefren samtidigt suttit i förhandlingar med tänkbara köpare av beståndet. Till Dagens Industri säger han att det hade gått att undvika en konkurs om Kefren Properties hade fått lite mer tid på sig. Kungsleden, som tidigare ägde de två centrumfastigheterna i Gävle, uppges ha varit en av de intresserade spekulanterna.

Kefren Properties har under tiden som ägare i Gävle överlåtit förvaltningen på företaget ISS. Där vill ingen kommentera konkursframställan.

Första steget blir nu att utse en konkursförvaltare och sedan kan fastigheterna komma att säljas på exekutiv auktion.

Mer läsning

Annons