Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringsbluff kostar 220 000 kronor

GÄVLE 32-åringen saknade inkomst, men inkasserade maxbeloppet för sjukpenning under ett helt år.
Nu har försäkringskassan bestämt sig för att polisanmäla bluffen och skickat mannen en räkning på 220 000 kronor - som ska vara betald dagen före julafton.

Annons
Försäkringskassan i Gävleborg har upptäckt två fall av misstänkt bedrägeri. Två personer tvingas betala tillbaka sammanlagt 398 000 kronor.
- Dessutom kommer båda de här fallen att bli föremål för polisanmälan. De har tillskansat sig pengar på falska grunder, säger Marie-Louise Engström, biträdande utredningschef vid Försäkringskassan i Gävleborgs län.

En man, som då var 32 år och bosatt i västra Gästrikland, blev sjukskriven i oktober 2002. Han uppgav att han nyligen blivit anställd av ett privat företag och hade över 26 000 kronor i månadslön.
Det gav honom en hög sjukpenning och under det närmaste året kunde han inkassera 220 788 kronor.
När försäkringskassan i efterhand kontrollerade uppgifterna med Skatteverket upptäckte man att mannen aldrig hade uppburit någon lön från företaget.
Han hade överhuvudtaget ingen inkomst och var därmed inte berättigad till sjukpenning.

- Vi har gjort en ekonomisk prövning och personen i fråga har haft 14 dagar på sig att höra av sig för att begära att bli befriad från betalningsskyldigheten, men vi har inte hört något. Därför har vi beslutat att alla pengarna ska betalas tillbaka, säger Marie-Louise Engström.
Beslutet har skickats till den nu 34-åriga mannen tillsammans med ett inbetalningskort på 220 000 kronor med förfallodatum den 23 december.

- Men vi förväntar oss inte att hela summan ska betalas tillbaka på en gång. Man hör av sig till oss så lägger vi upp en avbetalningsplan. I det här fallet har vi räknat med att personen är ganska ung och har hela livet på sig att betala tillbaka.
Samtidigt krävs en person i Hälsingland på 177 500 kronor i utbetald föräldrapenning. Hälsingen har tagit emot föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning i fyra år, samtidigt som personen i fråga har arbetat.

- Vi ser en viss ökning av fall där personer uppger felaktiga uppgifter och för oss bakom ljuset. Därför har vi utökat samarbetet med andra myndigheter och försöker kontrollera att allt går rätt till, säger Marie-Louise Engström.

Ann Hagman
026-15 96 37
ann.hagman@gd.se

Mer läsning

Annons