Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första steget mot ett eget företag

/
  • Det var nästan bara kvinnor på årets första kurs för nyföretagare. Maja Eklund, Ida Lundgren och Lisa Carlén har egna affärsidéer som de vill pröva.
  • Kursledaren Agneta Wenell från Etablera och föreläsaren Annika Wiberg från företaget Marknadsskaparna mötte blivande företagare i går.

Femton personer med planer på att starta eget satte sig på skolbänken i går, när Etableras kurs för nya företagare drog igång i Gävle.
– Jag vill bli peppad att komma igång, säger Lisa Carlén från Sandviken.

Annons

Det är femte terminen som Etablera ordnar kurs för dem som är sugna på att starta företag.

Alla kurser hittills har varit fulltecknade, men inte den här.

Det fanns plats för fem personer till, men kursledaren Agneta Wenell tror inte att det är lågkonjunkturen och finanskrisen som har skrämt bort hugade nya företagare.

– Vi har nog startat lite för tidigt på det nya året, tror hon. Att intresset för nyföretagande är fortsatt stort syns i alla fall på antalet förfrågningar hos Etablera.

I går fick deltagarna presentera sina idéer för varandra, och enligt Agneta Wenell hade de allra flesta en klar idé om vad de ville göra.

Lisa Carlén vill starta företag för att kunna sälja sina egna målningar, men också för att starta målarskola och kanske ordna företagsträffar med måleri som tema.

Hon har haft eget företag tidigare, då i textilbranschen, och vet att det kan vara ett tufft liv. Men hon har ändå bestämt sig för att dra igång en egen verksamhet.

Ida Lundgren och Maja Eklund vill starta Bed & Breakfast i Valbo och är entusiastiska över planerna.

– Vi har ett hus i ett alldeles perfekt läge, säger Maja Eklund. De är beredda att jobba ganska hårt för att förverkliga idén, om de bara kan få ihop pengar till starten.

Hur det ska gå till får de veta mer om under kursen. Nio gånger ska deltagarna träffas och lära sig om grunderna i det egna företagandet.

Målet är att jobba fram en egen affärsplan och kunna presentera en idé som håller.

Av dem som har gått tidigare kurser har ungefär hälften tagit språnget och blivit egna företagare.

– Det är ett riktigt bra utfall, säger Agneta Wenell.

Mer läsning

Annons