Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt lika många varsel

/

Antalet varsel ligger kvar på nivån kring 20 000 i månaden.
– Men jag har svårt att tänka mig att det ska ligga kvar på den här nivån månad efter månad, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Annons

De höga varselsiffrorna håller i sig och påminner allt mer om krisen i början på 1990-talet. Under hela december varslades 17 960 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det kan jämföras med 2 397 personer under samma månad året före.
Med tanke på att december innehåller många helgdagar kan det sägas att de senaste månadernas nivå kring 20 000 varsel per månad ligger kvar.

Och lågkonjunkturens starka grepp gör att talen lär hamna en bit över 10 000 bra många månader under 2009 även om siffrorna borde dala framöver – så blev i alla fall utvecklingen under 90-talskrisen.
– Men det är svårt att göra varselprognoser, säger Hans Tydén.
För samtidigt är det massor av jobb, omkring dubbelt så många som antalet varsel enligt bland andra Arbetsförmedlingens bedömare, som försvinner utan att det syns i statistiken. Detta i form av tillfälliga anställningar och liknande som inte förlängs när arbetsgivarna drar ner.

Finanskrisens återverkningar på arbetsmarknaden sprids samtidigt alltmer. Varslen i fordonsbranschen har tappat den inte särskilt ärorika förstaplatsen. I industrin var det maskintillverkarna som skar ner mest i december. I byggindustrin duggar uppsägningarna fortsatt tätt och i fastighets- och företagstjänstesektorn blev varslen 800 fler i december jämfört med månaden före.
I och med den kraftigt försämrade arbetsmarknaden stiger arbetslösheten nu allt tydligare. I förra veckan sprängdes nästan 200 000-nivån för inskrivna som arbetssökande hos arbetsförmedlingarna. Det är 25 000 fler än motsvarande vecka förra året. Om ett år väntas arbetslösheten ha stigit till över nio procent vilket skulle innebära runt 450 000 arbetslösa enligt Statistiska centralbyråns sätt att mäta.
Men trots allt, det finns jobb att söka. Under förra veckan anmäldes 3 184 nya platser till landets arbetsförmedlingar. Det är en ökning med 302 jämfört med veckan före men 6 552 färre än motsvarande vecka i fjol.

 

Mer läsning

Annons