Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågande inför lagförslag

/
  • Torghandlarna Bosse Frid och hustrun Barbro har stått på Stortorget i 33 år. En ny lag om kassaregister skulle inte slå så hårt mot dem tror de, men de är frågande inför hur lagen ska kunna kontrolleras i praktiken.
  • Klädförsäljaren Hossain Monir har börjat titta så smått efter vad ett nytt kassaregister skulle kosta.
  • Jordgubbsförsäljaren Murad Mohammed är ny på Stortorget och hade inte hört talas om det nya lagförslaget.

Kassakvitto efter torgköpet? Det kan leda till krångel, tror handlarna på Stortorget. Men flera känner inte till att ett nytt lagförslag om kassaregister är på gång.

Annons

Förslaget om att även torghandlare måste ha kassaapparater och kunna lämna kvitton har redan mötts med kritik och skepsis från Torg- och marknadshandlarnas förening centralt.

Skatteverkets ambition att klämma åt det utpekade fusket kan bli dödsstöten för många handlare, menar man.

När GD gjorde en rundtur bland jordgubbs- och blomsterstånden på Stortorget mellan regnskurarna i går var det ingen vidare ruljans på handeln. Några av försäljarna som är nya för i år har precis slagit upp sina stånd och de känner inte till vad som är i görningen. Men klädförsäljaren Hossain Monir har hört om lagförslaget och har börjat titta runt lite efter kassaregister, säger han.

– De jag sett kostar runt 15 000 kronor. Det är svårt som torgförsäljare i dag, bara hyran för fast plats kostar 18 000 kronor per år.

Torgets veteraner grönsaks- och frukthandlarna Bosse och Barbro Frid är väl insatta i frågan men inte särskilt oroliga för sin egen del. Det är mest den praktiska biten som blir lidande, tror de.

– Vi kommer nog inte drabbas så mycket själva, ekonomiskt blir det värre för de mindre försäljarna. Men det kommer bli tidsödande att behöva slå in allt på apparat, säger Barbro Frid.

– Sedan förstår jag inte hur det ska gå till rent praktiskt. De ambulerande försäljarna som far omkring, hur ska de kontrolleras? Jag tror inte att det fifflas mer bland oss jämfört med andra branscher, säger hon.

Skatteverkets förslag om ändrad kassaregisterlag kommer lämnas före midsommar. Inkomstgränsen för att få undantag från regeln sänks samtidigt till 42 800 kronor.

Mer läsning

Annons