Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle billigt på fjärrvärme

Direktverkande el som uppvärmningsform är i dagsläget dyrare än att värma huset med olja. Billigast är fjärrvärme och värmepump, beroende på var du bor i landet.

Annons

I genomsnitt vinner fjärrvärme och värmepump när det gäller att hitta det billigaste alternativet för uppvärmning, visar en jämförelse som Energimarknadsinspektionen (EI) och Energimyndigheten gjort.
Men priset på fjärrvärme skiljer sig stort mellan landets kommuner. Bor du i Luleå, Gävle eller Borås är fjärrvärme det billigaste sättet att hålla varmt i villan.
I den dyraste kommunen är kostnaden för fjärrvärmen ungefär den dubbla jämfört med de billigaste kommunerna.
Så bor du i Partille, Ockelbo eller Munkedal är värmepump eller pellets ofta de billigaste alternativen.
Fördubblad elkostnad
Den totala kostnaden för el för en villakund har fördubblats under 2000-talet. År 2000 låg den totala elkostnaden strax under 80 öre per kilowattimme. År 2010 kostade elen 164,4 öre per kilowattimme. Att värma huset med olja kostade samtidigt 115,6 öre per kilowattimme.
– Brist på vatten och lägre kärnkraftsproduktion ligger bakom de höga elpriserna i fjol. Samtidigt har oljepriset, som var högt 2008, sjunkit, säger Katarina Abrahamsson på EI.
Pellets billigare ibland
Det kan alltså vara lönsamt för en villaägare att byta till pellets, bergvärme, luftvattenpump eller fjärrvärme om man har direktverkande el, elpanna eller oljepanna.
Men innan man kan se om det lönar sig för det enskilda hushållet måste man göra en investeringskalkyl.
– Det beror ju bland annat på kostnaden för investeringen, installationskostnader och priset som varierar i de olika kommunerna.
Också rot-avdraget, som gör det möjligt att göra skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor, bör vägas in i kalkylen.
Den som inte vill eller kan byta sitt befintliga uppvärmningssystem kan minska sin energiförbrukning genom att till exempel installera en värmepump.

Mer läsning

Annons