Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle får chokladfabrik?

/
  • Maja Berthas är kännare av både choklad och vin. Hon flyttade till Gävle i somras med planen att starta en chokladfabrik här tillsammans med Gefle Chocolateries ägare, Anna-Sofia Wallström.

Det finns långt framskridna planer på att starta en chokladfabrik i Gävle. Anna-Sofia Wallström, ägare av i Gefle Chocolaterie har bildat bolag tillsammans med Maja Berthas, en av Sveriges mest namnkunniga chokladkännare.

Annons

Qula är det tänkta namnet på de chokladkakor av högsta kvalitet som Maja och Anna-Sofia har planer på att tillverka.

Ambitionen är att de inom fem år ska tillhöra eliten bland chokladtillverkare.

Deras inriktning är choklad av högsta kvalitet men framför allt, den ska vara framställd på ett etiskt och organiskt sätt.

Redan nu äger Anna-Sofia en chokladplantage i Dominikanska republiken. Nu har man slutit avtal med 200 chokladbönder där som ska leverera kakaoböner till fabriken i Gävle, som kommer att framställa chokladen från grunden.

Det blir man ensam om i Sverige.

– Det finns en chokladtillverkning i Skåne, men de har en annan inriktning, säger Maja Berthas, som i somras flyttade till Gävle från Stockholm.

Maja och Ann-Sofia träffades på en chokladmässa i Stockholm för ett år sedan. De två kom så småningom underfund om att de delade värderingar. Tanken på en chokladfabrik kläcktes.

Det blir en investering på 30 miljoner kronor men i dagsläget finns det några frågetecken.

Man väntar på besked från kommunen om tillstånd att få anlägga en fabrik i en tänkt lokal i Atlasområdet, nära Gasklockorna.

Innan det tillståndet är klart kan man heller inte göra klart med de tänkta finansiärerna. Flera är kontaktade och intresserade.

Tanken är att Anna-Sofia ska stå för produktionen medan Maja tar ansvar för marknadsförning och PR. Båda är lika stora del-ägare.

Och namnet Qula?

Jo, det kläcktes när Anna-Sofia och Maja satt i Majas kapell i Tierp, hennes sommarstuga. Maja berättade att hon kunde kula, alltså med sång kalla på kossorna som vallflickor brukade göra. Ett häftigt ord, tyckte Anna-Sofia och såg att stavat med q fick det också en anknytning till Dominikanska republiken.

Besked från kommunen hoppas man få under den kommande veckan.

– Gävle har ju traditioner när det gäller smaker. Därför skulle det passa så bra med en chokladfabrik här, säger Maja.

Man räknar med att när produktionen är i full gång så kommer 20 personer att vara anställda.

Mer läsning

Annons