Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hamn gör nytt försök

/
  • Två gånger har Gävle kommun misslyckats med att hitta investerare till hamnen.  Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Efter två misslyckade försök att hitta investeringskapital till Gävle hamn diskuterar kommunen med nya tänkbara samarbetspartners.
- Det förs diskussioner med ett antal aktörer, säger Mats Ågren, kommunalråd i Gävle.

Annons
När tyska Eurogate drog sig ur förhandlingarna om hamnen i november var det andra gången som kommunen misslyckades med att locka investerare i hamnen. Då handlade det om nya kranar för containerhanteringen, en investering på kanske 110 miljoner kronor.
Men kommunen har inte gett upp, även om det kan dröja länge innan det blir några klara besked från förhandlingarna.
- Men när alla pusselbitar faller på plats kan det gå fort.

- Det har hela tiden funnits flera aktörer, säger Mats Ågren, som hävdar att de bland annat inväntar regeringens ståndpunkt i frågan om vägen till hamnen. Kommunen har begärt att Vägverket ska stå för kostnaden för upprustningen av hamnleden, en investering på kanske 60 miljoner och det är regeringen som ska avgöra frågan.
- Jag utgår ifrån att vi finns med i diskussionerna mellan regeringen och de andra partierna om infrastruktursatsningar, säger Mats Ågren.

Nu försöker man också dra in flera påtryckare i det arbetet. Igår träffade Mats Ågren representanter för länsstyrelserna i Dalarna, Västmanland, och Uppsala för att informera om hamnens betydelse, inte bara för Gävle och Gävleborg.
- Det är bara 15-20 procent av verksamheten i hamnen som är direkt kopplad till Gävle kommun, säger Mats Ågren, som hoppas att kontakterna ska leda till ett samlat agerande för att trycka på statsmakterna, både när det gäller väg- och järnvägssatsningar.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons