Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har fått en batterifabrik

/

Nu är de 13, men om två och ett halvt år kan de vara 150, de anställda på Nilars batterifabrik i Gävle. I dag invigdes satsningen.

Annons

Att det till slut blev Gävle förklarar VD:n Lars Fredriksson, dels med läget, men kanske ännu mer det kunnande som Ericsson lämnade i Gävle när deras fabrik slog igen.
12 av 13 anställda på Nilar i Gävle har en bakgrund på Ericsson och det arbete som de har gjort hittills i företaget överträffar förväntningarna, enligt Lars Fredriksson.
– De har gjort ett skitbra jobb.

Nu har företaget tagit fram en ny generation av huvudprodukten, ett så kallat nickelmetallhydridbatteri, som kan användas i tunga fordon, i smarta elnät, och för basstationer i telekomindustrin. På invigningen i dag var flera tänkbara kunder på plats, bland annat Ericsson, ABB, Vattenfall och Sandvik, som Nilar har ett utvecklingsprojekt tillsammans med.
Utvecklingsarbetet fortsätter i Gävle och hittills handlar det om produktion i begränsad skala. Sommaren 2012 ska serieproduktionen vara i gång, med ytterligare 25 miljoner investerade, och då ska också kunderna ha strömmat till.
– Marknaden är hur stor som helst, säger Lars Fredriksson.
– Det kommer att krävas hårt jobb. Sedan återstår bara att sälja.

Sven-Olof Ekman
tel 026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons