Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Stuveri läggs ner

Gävle Stuveri läggs ner, och avvecklingen inleds direkt efter årsskiftet. I stället hoppas ägarna att kommunala Gävle Hamn vill ta över verksamhet och personal.
– Det är dags att göra något nu. Det går inte att fortsätta längre, säger Gävle Stuveris vd och styrelseordförande, Lennart Jansson.

Annons

Gävle Stuveri har gjort en rad försök att få en nyordning på stuveriverksamheten i Gävle hamn. Fyra bolag slåss om att utföra stuveritjänsterna och det har enligt stuveriet lett till att det inte finns någon som tar ett helhetsansvar. Och Gävle Stuveri kan inte på egen hand leva upp till kraven på en effektiv, kundanpassad hamn med rationell stuveriverksamhet. Men bolagets försök att samla krafterna har hittills stött på patrull.

– Vi har inte fått något gehör, säger Lennart Jansson.

I går togs i stället beslutet att avveckla bolagets verksamhet. På styrelsemötet i går var ägarna helt överens om att avvecklingen ska vara klar inom sex månader, helst på kortare tid än så. Alternativet är att Gävle Hamn AB tar över verksamheten. Det pågår redan diskussioner och enligt Lennart Jansson sker de i positiv anda. Vad som händer om de diskussionerna inte leder till någon lösning är mer oklart.

– Det kan dyka upp alternativa lösningar. Vi är inte främmande för det, säger Lennart Jansson.

Han beklagar att utvecklingen tvingat fram ett beslut om avveckling. Gävle Stuveri har varit verksamt i Gävle hamn sedan 1911.

– Jag tycker att det är sorgligt att man inte kan fortsätta. Det är säkert många av våra duktiga medarbetare som höjer på ögonbrynen och blir förvånade.

Det är inte första gången Gävle Stuveri och Gävle Hamn diskuterar ett samgående, men alla tidigare försök har misslyckats, och några har stupat på mållinjen när alla har trott att det var klart. Nu sker diskussionerna samtidigt som Gävle Stuveri deklarerar att de drar sig ur leken. Men det ska inte ses som en provokation eller ett utpressningsförsök, enligt Lennart Jansson. Och det är inte heller någon akut ekonomisk kris som ligger bakom beslutet. Gävle Stuveri är ett stabilt företag med god ekonomi.

– Jag hoppas att det inte uppfattas negativt. Det här gör vi för de anställda och för hamnen. Att avveckla verksamheten är inte gratis för aktieägarna.

Och Lennart Jansson lovar att avvecklingsbeslutet inte ska skada kunderna eller hamnen. Verksamheten ska fortsätta under avvecklingsprocessen.

Sten-Olov Hillbom är stuveriarbetarnas representant i styrelsen och han reserverade sig mot beslutet. Förslaget om att lägga ner verksamheten kom överraskande men har ändå legat i luften. Han ser samtidigt en öppning, om det blir så att Gävle Hamn tar över verksamheten. Och Sten-Olov Hillbom tror att förutsättningarna för en lösning är bättre nu än tidigare.

– Det skulle vara lysande. Jag hoppas att de kommer till skott.

Den senaste påstötningen från Gävle Stuveri fick kommunen i september, en förfrågan som ställdes till Gävle Hamn och till moderbolaget Gävle Stadshus. Gävle Hamns VD, Fredrik Svanbom, vill inte säga något konkret om hur långt förhandlingarna har kommit. Men han ger ungefär samma bild av läget i hamnen som Gävle Stuveri, och han är positiv till att ta över stuveriverksamheten.

– Det vore nog bra.

– Jag inser behovet av att skapa en större aktör. Det vi vill eftersträva är att vara konkurrenskraftiga och den här funktionen är splittrad på flera olika aktörer i dag, säger Fredrik Svanbom.

– Vi får väl se. En sådan här affär måste också godkännas av kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons