Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebanker ger råd

Gävleborna tycks ta börsraset med ro. Än så länge har inte fallet drabbat småspararna särskilt hårt, menar bankerna.

Annons

Enligt Johan Forsström, som är ansvarig för de fondsparande kunderna hos Swedbank i Gävle, så verkar Gävleborna sitta stilla i båten.

– Vi har inte märkt av någon oro bland hushållen och småspararna. Det här är en kris som först och främst sker i omvärlden. Det har inte drabbat de stora företagen så hårt den här gången, tidigare har det hänt att större företag tappat mer än 60 procent av sitt värde vilket påverkat hela värdet på fonderna.

Folk har lärt sig att kriserna kommer med femårsintervaller och förstår att börserna måste korrigeras efter hur marknaderna utvecklas. Men faller börsen ytterligare en 15-20 procent så kommer folk känna av det och bli oroliga, säger Johan Forsström.

Sedan 2000 arbetar Swedbank nära sina kunder för att hjälpa dem få ett säkert sparande.

Regelbunden kontakt är receptet.

– Pengar är ett medel för att förverkliga olika saker och det gäller att ha ett sparande som är lämpligt för de mål man har. För våra kunder kan de handla om att spara till ett hus, att har råd att skicka dottern på utlandsstudier om fem år, säger Johan Forsström.

Även Danske Bank i Gävle har en mycket nära kontakt med sina kunder, men de har märkt av en större oro bland spararna.

– Det är klart att det är många som har ringt och varit oroliga, men det är bra att ha lite is i magen nu. Vi vet inte hur framtiden blir, men jag tror att när börsen vänder så kommer den vända snabbt och stiga fort. Egentligen har man inte förlorat något rent konkret förrän man säljer, det är viktigt att tänka på, säger Peter Löwenborg som är bankchef för Danske Bank i Gävle.

– Våra kunder måste själva tänka över vad de vill med sitt sparande, den här nedgången har egentligen pågått under hela våren och en del kunder har vi föreslagit att räntespara i stället eftersom det ger en okej avkastning utan samma risker, fortsätter Peter Löwenborg.

Mer läsning

Annons