Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg – ett län räkna med

/
  • Här är hela gänget som höll i gårdagens seminarium på temat globalisering i Gävle slott. Från vänster: Tom Erixon, koncernchef Ovako, Dan Hjalmarsson, generaldirektör för Tillväxtanalys, Maud Olofsson, tidigare näringsminister, Åke Axelson, ordförande för Mellansvenska Handelskammaren och landshövding Barbro Holmberg.

Har Sverige och Gävleborg det driv som krävs för att mäta sig med Kina?

Tidigare näringsministern Maud Olofsson är tveksam.

– Vi måste hitta nya drivkrafter. Det är den stora utmaningen, säger hon.

Annons

För ett år sedan hölls det första seminariet i serien ”Räkna med X” där representanter för företag och offentlig sektor möts för att prata om länets utveckling. Till hösten avslutas projektet med en konferens där alla idéer ska omsättas till praktisk handling.

– Mycket handlar om kompetensförsörjning, kortare beslutsvägar och bättre kontakt mellan företag och myndigheter, säger landshövding Barbro Holmberg.

Temat för gårdagens seminarium på slottet var globalisering – ett ständigt aktuellt ämne i ett län där nästan hälften av alla privatanställda jobbar i ett exportföretag.

En av talarna var tidigare näringsministern Maud Olofsson som kunde konstatera att Sverige har ett gott internationellt rykte som ett litet men innovationsrikt land.

– Jag satt en gång i kinesisk tv och fick frågor kring det. De hade burit in en bricka med ett blixtlås, ett kullager, ett säkerhetsbälte och en massa andra svenska uppfinningar och undrade: Vad är hemligheten? Jag svarade att det finns ett öppet arbetssätt där personalen i företag får delta i innovationsprocesserna och bidra med kritiskt tänkande. Tack vare att svenska företag har funnits på den globala marknaden under en lång tid har vi också lärt oss att läsa av marknaden, säger hon.

Men det driv som fanns under 50- och 60-talet när Sverige skulle lyfta sig ur fattigdomen är i dag tydligare i de baltiska staterna och i asiatiska länder, menar hon.

– Är vi i Sverige tillräckligt hungriga för att hävda oss i konkurrensen? frågar hon sig och ger själv ett svar.

– Om jag vidgar perspektivet en aning kan jag säga: Nej, i Europa finns inte samma driv. Vi måste hitta nya drivkrafter och en sådan kan vara att kombinera tillväxt med hållbar utveckling, alltså smart tillväxt där resurserna räcker även globalt.

Maud Olofsson riktade beröm till Barbro Holmberg för hennes sätt att samordna företag, fack och myndigheter i samband med nedläggningen av Stora Ensos fabrik i Norrsundet.

Sedan dess har även Ericsson lämnat Gävle och regionen har gjort sitt bästa för att locka hit andra företag.

Vilka lärdomar kan dras av elbilstillverkaren Electroengines korta gästspel i Gävle?

– Att vara tydligare med vad vi kan och inte kan erbjuda företag som vill etablera sig här. Vi kan hjälpa till med mycket runtomkring, men att bidra direkt till ett företags cash flow och betala löner kan vi inte ägna oss åt, säger Barbro Holmberg.

Mer läsning

Annons