Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs hemvärn läggs ned?

/
  • Riksdagsledamöterna Hasse Backman och Åsa Lindestam pratar med fordonsförare Stina Berg som nyss kommit tillbaka från en övning i Marma. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Regeringen vill lägga ned hemvärnsutbildningen i Gävleborg.
I går bjöd hemvärnet in riksdagsledamöter för att informera dem om situationen.
- En nedläggning skulle innebära en katastrof för länet, säger Åsa Lindestam, s, ledamot i försvarsutskottet

Annons
I onsdags presenterade regeringen ett förslag om att banta på hemvärnet. Bland annat föreslogs att hemvärnsutbildningen som bedrivs i Gävleborg ska avvecklas helt.
I går morse informerade hemvärnet riksdagsledamöter om vad det skulle innebära om utbildningen försvann.
Raymond Iller, chef för Gävleborgsgruppen och till graden överstelöjtnant, poängterar vikten av att hemvärnsmän finns överallt i landet.
- Precis som namnet antyder är det hemmets värn vi ska syssla med. Och där hemmet är ska också hemvärnet vara.
Fortfarande är hemvärnets viktigaste uppgift att försvara landet vid en eventuell invasion. Men när kommunen eller länsstyrelsen kallar ska manskapet också kunna mobiliseras inom 24 timmar för att hjälpa till i krissituationer som skogsbränder, översvämningar eller eftersökningar av försvunna personer.
- Vi är som en hemförsäkring till otroligt lågt pris. Inte mer än fyra-fem miljoner sparas om utbildningen läggs ned, säger Raymond Iller.
Inte bara politiker hörsammade kallelsen till hemvärnets kasern i Gävle i går. Också Sinikka Bohlin var på plats för att representera PRO och uttrycka den oro pensionärerna känner för en nedläggning.
- Pensionärerna är oroliga för att de inte får någon hjälp till exempel vid naturkatastrofer. Många pensionärer kommer inte att våga ta promenader i skogen eftersom resurserna att finna dem om de går vilse reduceras.
Åsa Lindestam, s, ledamot i försvarsutskottet, är mycket kritisk till att det ska bantas på hemvärnets verksamhet.
- En nedläggning av utbildningen innebär en katastrof för Gävleborg. Hemvärnet behövs framför allt för att organisera hjälpinsatser.
Hon håller visserligen med om att det behöver skäras ned på försvarets utgifter. Men bättre enligt henne är om besparingarna sker på andra områden.
- Då kan man hellre spara på de svenska soldater som ingår i utlandsstyrkorna. I Nordic Battle Group till exempel finns över 3 000 svenska soldater som kostar mellan en och två miljoner kronor per man.
Både Norge och Finland ställer upp med betydligt mindre manskap. Utgifterna borde fördelas jämnare mellan länderna.
Hon tycker inte att hemvärnet ska bantas alls utan snarare få utökade uppgifter.
- Under Göteborgskravallerna bevakade 40 poliser flygplatsen, det hade hemvärnet kunna göra i stället.

Mer läsning

Annons