Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebyggen stoppas om det blir strejk

Arbetet på fyra byggen i Gävle och Sandviken kan stoppas om en och en halv vecka.

Fackförbundet Byggnads varslar om strejk.

Annons

Den 7 mars kan arbetet på byggena vid Gamla Grand och Lantmäteriet i Gävle läggas ner. I Sandviken berörs två byggen om det blir konflikt; båda på Sandviks industriområde. Stridsåtgärderna är planerade i två steg, den 7 mars och den 14 mars, och berör byggnadsarbetare som är medlemmar i Sveriges byggindustrier.

I steg 2, den 14 mars, berörs ett bygge vid Furugården i Valbo och två i Sandviken; byggena vid Kulturskolan på Köpmangatan och vid Dalslänningen på Barrsätragatan.

– Eftersom vi inte har fått något gehör för våra löne- och ersättningskrav i förhandlingarna är vi nu tvungna att varsla om stridsåtgärder. Våra lönekrav är i enlighet med LO-samordningen och en del i den solidariska lönepolitiken och därmed ställer vi oss helhjärtat bakom jämställdhetspott, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson på förbundets hemsida.

Byggnads kräver en löneökning på 3,5 procent medan arbetsgivarna hänvisar till ett industriavtal som skulle innebära ett lönelyft på 2,6 procent per år. Förbundet kräver dessutom rätt till retroaktiv lön vid strandade förhandlingar.

– Sveriges Byggindustriers tidigare styrelsebeslut att företagen inte betalar ut retroaktiv lön vid strandande förhandlingar är ett grundskott mot hela prestationslönesystemet mellan parterna och kan inte accepteras, tycker Torbjörn Johansson.

Fackförbundet har även ställt krav på konkreta åtgärder för att förhindra dödsolyckor och olycksfall på byggarbetsplatserna. Byggnads har bland annat krävt ett införande av en arbetsmiljöcertifiering av företagen och ett ”grönt kort” för anställda.

Det nuvarande byggavtalet löper ut den 29 februari.

Mer läsning

Annons