Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlemoderater välkomnar besked

Riksdagsmannen Tomas Tobé och kommunpolitikern Björn Frankson, båda moderater, har haft olika åsikter om nyttan med det femte jobbskatteavdraget. Men båda välkomnar beskedet att reformen skjuts på framtiden.
– Motiveringen är inte positiv, men annars tycker jag att det är förståndigt, säger Björn Frankson

Annons

De båda moderaterna har debatterat i Gefle Dagblad under sommaren. Björn Frankson ville hellre se sänkta arbetsgivaravgifter och en satsning på infrastrukturinvesteringar för att skapa fler jobb. Tomas Tobé försvarade planerna på ett femte jobbskatteavdrag som det mest effektiva sättet att minska arbetslösheten.

I går kom beskedet från moderaternas partiledning. Partiet vill skjuta upp jobbskatteavdraget, liksom en planerad skattesänkning för pensionärerna, med hänvisning till det osäkra läget i världsekonomin. Det beskedet förändrar inte Tomas Tobés uppfattning om jobbskatteavdraget.

– Vi hade gärna gått fram med skattesänkningarna, men vi måste utgå från det reformutrymme vi har. Vi har varit väldigt tydliga med att ordning och reda i statsfinanserna är det viktigaste, säger Tomas Tobé.

Björn Frankson anser att de första jobbskatteavdragen var bra reformer som gjorde det mer lönsamt att arbeta. Men nu finns det andra satsningar som gör mer nytta.

– Jag hoppas att det finns ekonomiska resurser för att satsa på infrastrukturen, säger han.

Björn Frankson hade helst sett att planerna på ett nytt jobbskatteavdrag skrotats helt. Så blir det inte, enligt Tomas Tobé. När världsekonomin kommer på fötter igen är det dags att väcka frågan på nytt.

– Vår utgångspunkt är att kunna genomföra de här reformerna under den här mandatperioden, säger Tomas Tobé.

Mer läsning

Annons