Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Girl-power på återvinningen

/
  • Ina Lööf sitter i hytten till den tunga traktor som hon precis fått körkort till. Utanför sitter Maria Lind och Eva Johansson. Foto: Gun Wigh

GÄVLE Förr körde bara män lastmaskinerna på Gästrike återvinning i Gävle.
Inga förarbevis behövdes på den tiden.
Nu krävs det körkort.
Och nu kör också tjejer maskinerna.

Annons
Fyra tjejer på Gästrike återvinning i Gävle har precis tagit körkort för en lastmaskin, en tung traktor, som packar ihop sopor i containrar och lastar kompostjord på flak och släpkärror.
När Eva Johansson började här år 2002 var det bara män som körde dem. Inte förrän två år senare fick hon använda en lastmaskin för första gången.
- På den tiden behövdes inga förarbevis för det, säger hon.
Men nu för tiden ställs krav på körkort. Egentligen började kravet gälla redan i juli i fjol. Men hon, Maria Lind, Ina Lööf och Sofia Zetterman fick dispens till mars i år. Då körde tjejerna upp och gjorde ett teoriprov.
- Att köra maskinen var lätt, problemet var teoriprovet, vi gick en intensivkurs för att klara teorin, säger Ina Lööf.
En vanlig arbetsdag för tjejerna startar med att de kommer till jobbet klockan halv nio och städar till klockan tio. Vid den tiden börjar kunderna strömma in i sina bilar.
Uppgiften för de anställda på återvinningen är att tömma bilarnas släp och flak på avfall och se till att varje sort sorteras i rätt container. De ska även se till att det alltid finns plats i en container och byta den mot en tom när så behövs.
- Vårt jobb är ett evighetsgöra, hela tiden kommer nya kunder, hela tiden måste soporna tryckas ihop, hela tiden måste en container bytas ut, säger Eva Johansson.
Svårast med jobbet tycker tjejerna är att de ständigt måste vara uppmärksamma så att de inte kör på någon av kundernas bilar i det ganska trånga utrymme där sophanteringen sker. Roligast är att jobbet är så varierat. Nu i maj har de som mest att göra.
- Just nu röjer och städar folk hemma inför den kommande sommaren, säger Eva Johansson.
Ett stycke därifrån har Maria Lind sin huvudsakliga arbetsplats. Den tunga traktor hon nyligen fått tillstånd att köra har en jättelik skopa framför sig. Med skopan lastar hon alldeles färsk kompostjord i släpkärror och på flak som kunderna kört fram.
- Att fylla vagnarna är ett precisionsarbete, säger hon.
Varje dag jobbar de till fem eller sju, flyttar in allt som står ute och låser till sist dörrarna.
Sedan åker de hem.

Mer läsning

Annons