Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gis-utbildning räddas kvar

I våras var yrkeshögskoleutbildningen i gis hotad.

Nu har Folkuniversitetet fått klartecken för ytterligare två år.

– Vi är väldigt glada, säger avdelningschef Dan Magnusson.

Annons

Gis-utbildningen har funnits i många år, i början i form av kvalificerad yrkesutbildning och på senare år som yrkeshögskoleutbildning. Oavsett namn har ett uttalat krav på elevernas anställningsbarhet hela tiden funnits.
I våras kom Myndigheten för yrkeshögskolan fram till att endast 45 procent av eleverna som lämnade gis-utbildningen i Gävle fick jobb efteråt. För dåligt, slog myndigheten fast och hotade att dra in tillståndet.
– Sedan dess har vi gjort massor av saker. Den största förändringen är att utbildningen kommer att ske på distans till hösten, säger Dan Magnusson.
Han hoppas att det kommer att öka söktrycket som sist låg på 60 sökande till 30 platser. Förmodligen blir den geografiska spridningen bland eleverna också större vilket underlättar när de ska söka jobb.
– I dag finns efterfrågan på den typen av gis-kompetens i första hand hos kommuner på olika håll i landet. Då är det bra om inte alla söker jobb i Gävle och Sandviken, säger Dan Magnusson.
Myndigheten för yrkeshögskolan godkänner också en ansökan om tvåårig utbildning till redovisningsekonom som arrangeras av Plushögskolan och en tvåårig utbildning till automationstekniker i Sandviken.

Mer läsning

Annons