Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjen över jobb kortvarig

/
  • Gunnar Fernlund och Niclas Stolt är härdade. Det är andra gången deras arbetsgivare bestämmer sig för att lämna lokalen på Näringen.

Samma lokaler men olika arbetsgivare. Gunnar Fernlund blev uppsagd när Ericsson flyttade produktionen.

Glädjen över det nya jobbet på Electroengine blev kortvarig.

Annons

– Jag känner frustration och besvikelse. Men den här gången är det lättare att acceptera eftersom företaget gjort sitt yttersta och hela tiden informerat oss om vad som händer, säger Gunnar Fernlund, konstruktör på Electroengine.

Han är besviken på kommunen, Region Gävleborg och länsstyrelsen. Besviken över att den ombyggda eldrivna bussen han jobbat med inte ska rulla i Gävle som det var tänkt – utan i Norge.

– Det vi håller på med ligger i tiden och företaget har många bra idéer. Men den här gången är det kommunen som schabblat bort det, säger han.

Niclas Stolt, chef för prototyptillverkningen, är en av företagets fem tillsvidareanställda. Han är inte uppsagd ännu.

– Det är ett stort frågetecken just nu vad vi ska göra i stället. Men jag tror och hoppas att det ska lösa sig, säger han.

Även Niclas Stolt är härdad efter Ericssons nedläggning. Många av de anställda kommer från Ericsson och han vet att gamla arbetskamrater som jobbade som truckförare och montörer fortfarande går arbetslösa.

– Kommunen borde släppa på prestigen och se vilken guldgruva det här är. Vi anlitar redan 40 lokala leverantörer och om vi kommit igång med produktionen skulle vi ha behövt just truckförare och montörer. Det finns massor med kompetenta människor i Gävle som bara väntar på att få börja jobba.

12 av de 17 anställda är uppsagda. Fyra slutar redan på måndag.

– Vi går mellan hopp och förtvivlan. Det är inte så att andra arbetsgivare sliter och drar i oss. Några av oss som är gamla Ericssonanställda kan fortfarande vända oss till Trygghetsrådet eller gå tillbaka till omställningsprogrammet. Det är värre för två kollegor som flyttat hit just för det här jobbet. De mår inte så bra nu, säger Gunnar Fernlund.

Han är kock i grunden och tror att det är lättare att hitta ett restaurangjobb än ett teknikjobb i Gävle.

De närmaste veckorna kommer de anställda att jobba övertid för att hinna klart med pågående projekt.

En Volvo C70 håller på att byggas om till elbil.

– Alla brinner för det här och bilen ska levereras dagen efter jag slutat, den 15 april, och jag ska se till att jag personligen kör ut den härifrån, säger Gunnar Fernlund.

Mer läsning

Annons