Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldrusch i kristider

/

Priset på guld har höjts kraftigt det senaste året. Fler och fler går till pantbanken med sitt guld, samtidigt som försäljningen av silver har ökat.

Annons

Det senaste året har priset på guld stigit mycket, och fler pantsätter sitt guld i pantbanker. Folk vill sälja sitt guld i större utsträckning, något som märkts vid Hildebrand Hovjuvelerare. Den stora prisökningen i slutet av förra året resulterade i en minskad försäljning, enligt de som jobbar i affären.

Även vid Tore Petterssons Guldsmide har man känt av en minskning. Enligt Niklas Sparr i affären har man sålt mindre guld, men mer silverprodukter.

– Priserna på all ädelmetall har sjunkit, förutom på guld, säger han.

Vid Pantbanken Gefle har guldets nya status kunnat ses i den ökade pantsättningen. Fler och fler kommer in med guld som man har haft hemma.

Över telefon säger ägaren Anders Perzon att de som har råd köper guld, men annars har lågkonjunkturen satt sina spår.

– Annars säljer jag lite guld hela tiden.

Nere i affären, som ligger i ett gammalt bankvalv, berättar Barbara Perzon att det efter förra sommaren har kommit in väldigt mycket folk. Något som dock säljer bra är skrotguld, guld som köps av exempelvis guldsmeder eller folk som kan sälja det vidare.

– Vi erbjuder ett pris som är hälften av vad de vanliga guldaffärerna har, säger hon.

En av de som besökte pantbanken var Mikael Sjöberg, som pantsatte ett par guldringar.

Vid Guldfynd har man dock inte märkt av någon direkt kris när det gäller guldförsäljningen. Det säljs mycket silver även hos dem, men utöver det har man samma mängd kunder som tidigare.

Jesper Lithammer

Mer läsning

Annons