Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar känner sig lurad

/
  • Gunnar Ericsson från Gävle är en av de cirka 14 000 sparare som enligt Föreningen Grupptalan mot Skandia står bakom stämningen. - Vi känner oss lurade helt enkelt, säger han. Foto: LEIF JÄDERBERG

Gävle (GD/tt) Föreningen Grupptalan mot Skandia har beslutat att stämma Skandia för den uteblivna ersättningen till Skandia Liv efter försäljningen av kapitalförvaltningen till Den norske Bank.
- Vi känner oss lurade helt enkelt, säger Gunnar Ericsson, Gävle, en av spararna bakom stämningen.

Annons
Föreningen Grupptalan mot Skandia vill att rätten prövar frågan om Skandia har tillfogat spararna i Skandia Liv skada genom försäljningen av kapitalförvaltningsbolaget SAM till Den norske Bank, DnB.
Försäljningen gav sammanlagt 3,2 miljarder kronor och hela köpeskillingen gick till Skandia. Det är orimligt anser föreningen och pekar på att större delen av det förvaltade kapitalet var och är värdepapper, som tillhör Skandia Livs 1,2 miljoner pensionssparare.
Föreningen kräver att Skandia för över minst två miljarder kronor till Skandia Liv.

Gunnar Ericsson från Gävle är en av de cirka 14 000 sparare som enligt Föreningen Grupptalan mot Skandia står bakom stämningen.
Han har haft sin pensionsförsäkring i cirka 15 år men vet inte hur han påverkats ekonomiskt av turerna inom Skandia och Skandia Liv.
För Gunnar Ericssons del känns det bra att det finns möjlighet för en grupp att lämna in en stämningsansökan. Annars hade han knappast orkat ta strid mot Skandia.
- Man är ganska liten i sånna här sammanhang, säger han.
För Gunnar Ericssons del är ekonomisk ersättning av Skandia inte det viktigaste.
- Det är mer principen att så här får man inte göra med andras pengar, säger han.

Frågan kan avgöras antingen i en rättegång eller genom ett skiljedomsförfarande.
- Vi föredrar ett skiljedomsförfarande eftersom en rättsprocess kan bli väldigt lång och dyrbar, säger föreningens ordförande Arne Ruth till TT.
- Men det måste bli ett helt offentligt skiljedomsförfarande. Det är viktigt att öppet visa vad Skandia har gjort med livspararnas pengar och att det kan bli ett varnande exempel för framtiden.
Utredningar som både Skandia Liv och Skandia beställt har påstått att det rättsligt inte går att kräva pengar tillbaka av Skandia. Men strax före jul slog Konsumentombudsmannens utredare advokat Stefan Lindskog fast att det är fullt möjligt och att Skandia Liv bör starta en process mot Skandia.
- Vi hoppas naturligtvis att Skandia Liv gör det och att vi får vara med i ett skiljedomsförfarande, säger Arne Ruth.

Det gick på onsdagen inte att få några kommentarer från varken Skandia eller Skandia Liv. Men Skandia Livs vd Urban Bäckström sade strax före jul att bolaget skulle analysera rättsläget och studera samtliga utredningar kring försäljningen av kapitalförvaltningen.
Men ännu har inte Skandia Liv bestämt sig enligt bolagets informationsavdelning.

CG Ström
Anna Höglund

Mer läsning

Annons