Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad moms ger fler jobb

Den sänkta restaurangmomsen ska ge 180 nya jobb i länet, enligt riksdagsmannen Tomas Tobé från Gävle.

Annons

Totalt i Sverige beräknas den halverade momsen på restaurang- och cateringtjänster ge cirka 3 500 helårsjobb på lång sikt. Tomas Tobé har låtit riksdagens utredningstjänst titta på vad effekterna skulle bli för Gävleborg. Enligt utredningen bör den långsiktiga effekten i länet bli 180 nya helårsjobb, opreciserat om det rör sig om tillsvidareanställningar eller visstidsanställningar.

– Men en kort anställning än tryggare än inget jobb alls. Framförallt skulle det ha effekt på den höga ungdomsarbetslösheten, säger Tomas Tobé.

Vad talar för att jobben ska bli verklighet?

– Restaurangbranschen har många gånger pekat på att om bara momsen sänks så skulle efterfrågan öka. Väldigt många mindre restaurangföretagare arbetar också långt över 40 timmar per vecka. När momsen sänks ökar deras möjligheter att anställa fler, säger Tomas Tobé.

Halveringen av momsen kommer att kosta staten 5,4 miljarder kronor det första året och därefter 4 miljarder per år.

– Vi har en så stark ekonomi nu så att vi kan göra det här. Vi använder de överskott som finns. Hade vi varit i en situation med underskott och nedskärningar hade vi inte gått fram med den här reformen, säger Tomas Tobé.

Mer läsning

Annons