Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnkonflikten över

Konflikten i hamnarna är över. Sent fredag eftermiddag kom Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar överens om ett avtal.

– Vi är nöjda, säger Magnus Hällström, ordförande i Gävlesektionen, Transports avdelning 1.

Annons

Det nya avtalet ligger på 774 kronor i månaden över tolv månader.

– Jag är nöjd att konflikten inte blev längre än så här. Och jag är nöjd med att vi fick igenom våra krav som ger oss samma köpkraft som andra, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

Det var Sveriges Hamnar som i går eftermiddag tog kontakt och gick med på de nivåer som Transport begärt. Sveriges Hamnar hade hört sig för med några av sina medlemmar för att få en bild av hur mycket deras kunder påverkas av konflikten.

– Kalkylen vi blev tvungna att göra var att det skadar hamnarnas kunder mer att låta den här konflikten pågå än att göra ett dåligt avtal. Det här var det minst dåliga av två alternativ, säger Peter Jeppsson, chef för Sveriges Hamnar, till TT.

Det är ett rent pengabud parterna kommit överens om. Frågorna om arbetstidens förläggning, övertid och OB-ersättning har lagts åt sidan.

– Det viktigaste är att arbetstiderna är kvar som de varit. De har inte ändrats som arbetsgivaren ville, kommenterar Magnus Hällström i Gävle.

– Vi är nöjda med avtalet, vi fick det vi ville ha, säger han.

Gävle Hamns chef, Fredrik Svanbom, tycker däremot att avtalet är dyrt.

– Jag missunnar ingen löneförhöjningar. Men det är ändå LO-förbundens näst bästa avtal, säger han.

Medlarnas slutbud som Sveriges Hamnar accepterade men Transport gav tummen ner för löd på 763 kronor över 14 månader. Transport ville ha ett avtal på tolv månader.

Mer läsning

Annons