Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln nästa krisbransch?

/
  • Monica Björklund och Tina Åhlen i guldsmedsbutiken på Drottninggatan har känt nedgången under en längre tid. Nu är det bara några veckors utförsäljning kvar innan butiken stängs.

En rad butiker i centrala Gävle har lagts ner eller gått i konkurs i höst, och nu väntar många på att handeln på allvar ska drabbas av lågkonjunkturen.
– Det kommer att slå mot handeln, särskilt mot de som säljer kapitalvaror, säger Bengt Nises, ordförande i Gävle Centrumsamverkan.

Annons

För en del har de dåliga tiderna redan kommit. För någon vecka sedan gick guldsmedsbutiken GSK i konkurs och nu är det utförsäljning under några veckor. Men det är inte lågkonjunkturen som har knäckt den butiken.

Guldpriset och konkurrensen från andra butiker blev för mycket.

– Vi har märkt att det har gått dåligt i ett år, säger Monica Björklund, som har varit anställd i butiken i 23 år.

Tina Åhlén har jobbat i åtta år i butiken. När hon började var guldpriset 169 kronor per gram. Nu ligger priset på 365 kronor och guldsmycken är inte det som folk frågar efter först.

Två av kedjans andra butiker har också försatts i konkurs, liksom ett grossistlager i Edsbyn.

Inte ens under utförsäljningen är det någon rusch i butiken.

– Vi hör att många hoppas att vi ska sänka priserna ännu mer, säger Tina Åhlén.

Och det är många som håller i slantarna lite extra. Flera konjunkturrapporter spår att årets julhandel inte slår rekord. De som svarar på konjunkturenkäter år efter år brukar svara att just i den här gången kommer de att dra ner på julinköpen. Det brukar sluta med att handeln ändå drar in mer pengar under december månad.

För några veckor sedan spådde Handelns Utredningsinstitut, HUI, att årets julhandel skulle öka med 2,5 procent. Sedan dess har krismolnen hopat sig än mer och andra prognosmakare har spått en nedgång för första gången på 13 år.

Men HUI håller fast vid sin bedömning.

I oktober ökade försäljningen i handeln med tre procent i löpande priser, och med 1,1 i fasta priser.

– Det stämmer ganska väl med vår julhandelsprognos, säger Emma Hernell på HUI, som påminner om att 2,5 procent ändå är en måttlig ökning.

Det innebär inte att handeln saknar problem. Dagligvaruhandeln ser knappast någon nedgång alls, medan hemelektronikhandeln minskade med elva procent redan i oktober.

För de butikerna, och för möbelhandeln, bygg- och järnhandeln, och heminredningsbutikerna spår HUI bekymmer.

– Där har de stora problem, säger Emma Hernell.

I Gävle har flera heminredningsbutiker slagit igen under hösten och Engelbrekt på Drottninggatan har rea på allt i butiken, men där är det fortfarande oklart om den ska stängas.

Bengt Nises har ingen bild av någon stor kris för handeln i Gävle, men han räknar med att det kommer att bli bekymmersamt för många.

– Det behöver man nog inte vara någon vetenskapsman för att komma fram till.

Mer läsning

Annons