Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det goda tider

/
  • Restaurangbranschen växer, det är alla eniga om, och momssänkningen är åtminstone en del av orsaken.

Antalet lediga platser inom hotell- och restaurangbranschen har ökat i Gävleborg under det första halvåret. I juli var antalet lediga jobb dubbelt så många som förra året.

– Det är väldigt värdefullt för länet, säger Lars Beckman, riksdagsman från Gävle för Moderaterna.

Annons

Statistik från i somras bekräftar bilden av en bransch som växer. Enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar sysselsatte branschen i våras 9 500 fler personer i hela landet jämfört med före sänkningen av restaurangmomsen.

Branschen har enligt siffror från SCB vuxit med 4,4 procent hittills i år.

Lars Beckman är övertygad om att ökningen av antalet lediga platser är ett tydligt tecken på att momssänkningen har gett resultat. I juli i år var antalet lediga platser i restaurangbranschen i länet dubbelt så många som i juli förra året, 71 mot 33.

Hittills i år har de lediga platserna ökat från totalt 378 platser under januari-juli 2011 till 406 hittills under 2012.

– Jag har besökt många restaurangföretagare i länet. Det de säger är att de tagit in extrapersonal, säger Lars Beckman.

Enligt honom har flera också vittnat om hur de kunnat minska sin egen arbetsbörda för att i stället rekrytera nyanställda, tack vare restaurangmomsen.

Kent Johansson, ombudsman på hotell- och restaurangfacket i Gävle, är inte helt övertygad om att momssänkningen har gett fler jobb.

– Branschen har vuxit i flera år, även före sänkningen, säger han.

Men facket ser ändå en trend som kan vara en effekt av momssänkningen. Trots osäkerheterna i ekonomin har uppsägningarna på grund av arbetsbrist minskat kraftigt, en trend som de fackliga förhandlarna har noterat.

Det finns ingen regional statistik som visar hur många fler som hittills anställts i branschen. Siffror från riksdagens utredningstjänst visar att näringen sysselsatte knappt 3 000 personer i Gävleborg 2010. En tredjedel av dem var under 26 år.

Mer läsning

Annons