Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävlefirman som växer i tysthet

/
  • Delarna till krossarna tillverkas i Kina men säljs av BNT. Stefan Nilsson räknar med en ännu snabbare tillväxt de kommande åren.

Det är inte många Gävlebor som vet vad BNT Nordic eller BNT International är.

Men i Kina, Finland, Ryssland, Ungern och Rumänien finns det folk som vet precis vad Gävle­firman går för.

Annons

De två företagen säljer slit- och reservdelar till maskiner för gruv- och anläggningsindustrin. BNT Nordic startades av bröderna Stefan och Christer Nilsson 2001, i blygsam skala, och med förlust första året. Åren därefter började det rulla på och sedan 2005 har omsättningen stadigt ökat.

I år blir omsättningen runt 50 miljoner och prognosen för 2012 är 75 miljoner. 2014 ska den vara uppe i 300 miljoner.

– Det är inga fantasisiffror, säger vd:n Stefan Nilsson.

2009 startade bröderna BNT International, med målsättningen att öka försäljningen utomlands. Men att expandera enbart på egen hand fanns det inte tillräckligt med kapital till. Lösningen blev att bygga upp ett franchisekoncept, där återförsäljare köper in sig och får del av varumärket och kompetensen i BNT.

Nu finns BNT på plats i Ryssland, Finland, Kina och i Östeuropa och räknar med att ta ordentliga kliv in på marknaderna i Afrika och i Mellanöstern.

– Det verkar slå väl ut, säger Stefan Nilsson.

I dagarna har BNT startat ett samarbete med hälsingefirman Svensk Entreprenad & Maskinservice i Kilafors. Tillsammans kan de två företagen nu erbjuda totallösningar för service, reparation, underhåll och drift och reservdelar till gruv- och anläggningsföretag i Sverige.

En av BNT:s konkurrenter är Sandvik, som tillverkar och säljer en del av de maskiner som BNT i sin tur förser med slit- och reservdelar.

– Vi är nästan lika stora som Sandvik i vår nisch på den svenska marknaden, säger Stefan Nilsson.

I dag har de två bolagen elva anställda i Gävle och en i Shanghai. Stefan Nilsson räknar med att behöva anställda 4-6 personer till i Gävle nästa år.

Huvuddelen av det som BNT säljer tillverkas i Kina och skeppas till hamnen i Gävle. Godsmängden i år är upp emot 2 000 ton, nästa år kanske 3 000 ton.

Ett tiotal leverantörer förser BNT med produkter, och Gävlefirman är också i hög grad med och utvecklar produkterna tillsammans med tillverkarna.

De långa leveranstiderna är något som företaget måste leva med. Det ställer höga krav på planering att förutse vad kunderna behöver om kanske ett halvår.

– Det är nog det svåraste, säger Stefan Nilsson.

Nu har BNT fått kvitton på att företagsidén håller och att det finns utrymme för tillväxt. Men vägen till ett välmående, expanderande bolag har inte varit spikrak. Det tog fem år och några dyrköpta lärdomar innan bröderna Nilsson hittade rätt koncept.

– Det har varit skumpigt, säger Stefan Nilsson.

– Det finns väl inte ett enda hål som vi inte har trampat i. Men man får lära sig av misstagen. Huvudsaken är att man inte upprepar dem.

Nu har BNT fått kvitton på att företagsidén håller och att det finns utrymme för tillväxt. Men vägen till ett välmående, expanderande bolag har inte varit spikrak

Mer läsning

Annons