Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp att få in en fot på arbetsmarknaden

/

Selam Tewolde och Eden Kiflom längtar efter att få börja jobba på riktigt. Genom Arbetsförmedlingens nya etableringsform ska de få in en fot på arbetsmarknaden.

Annons

De är två av de 36 nyanlända som Arbetsförmedlingen i Gävle ska hjälpa att få jobb. Båda kommer från Eritrea och fick nyligen sina uppehållstillstånd. Under två år ska de lära sig svenska och skaffa sig arbetserfarenhet i Sverige.

Selam Tewolde läser svenska för invandrare, SFI, och ett par gånger i månaden träffar hon sin etableringslots, bemanningsföretaget Personalstrategerna i Gävle. Lotsarna är företag eller organisationer som på uppdrag av Arbetsförmedlingen stöttar nyanlända och visar dem det svenska yrkeslivet.

– Personalstrategerna har visat mig hur jag ska skriva CV och har lärt mig mycket om hur det svenska samhället fungerar, säger Selam Tewolde.

En annan tanke med etableringsformen är att de nyanlända ska ta vara på sina tidigare yrkeserfarenheter. Selam Tewolde flydde från Eritrea när hon var inkallad till obligatorisk militärtjänst. Eftersom hon flydde till Sverige när hon var 21 år är det inom det militära som hon har sin yrkesbakgrund. Sedan kriget med den betydligt större grannen Etiopien för tio år sedan är läget spänt mellan länderna, vilket är ett skäl till att det eritreanska samhället har militariserats kraftigt, förklarar Selam Tewolde.

– Det var egentligen inget riktigt arbete, men vi sattes in för att bygga vägar och liknande. Jag tog en stor risk när jag flydde, säger hon.

Nej, någon svensk yrkessoldat blir hon inte, efter svenska studierna vill hon läsa vidare och siktet är inställt på ett jobb inom barnomsorgen.

– Jag vill läsa till barnskötare och sen vill jag bara börja arbeta. Jag skulle gärna ha ett extra jobb under tiden, men det är svårt att hitta i Gävle, säger Selam Tewolde.

Eden Kiflom har också flytt från den eritreanska militären. Innan hon blev inkallad arbetade hon som snickare och målare, och det senare har hon redan fått nytta av i Sverige.

– Jag har fått en praktikplats på en camping där jag jobbar två gånger i veckan. Där har jag städat och fått måla en del. Resten av dagarna läser jag på SFI, säger Eden Kiflom.

I höst kommer hon fortsätta att praktisera, men målet är att på sikt börja en ny karriär i Sverige.

– Jag tänker studera och sedan vill jag arbeta inom vården.

Något de önskar är att få komma ut i yrkeslivet och lära känna fler svenskar, annars har Arbetsförmedlingens etableringsarbete varit ett bra sätt att träffa andra i samma situation. Selam Tewolde och Eden Kiflom lärde känna varandra genom Arbetsförmedlingen och de har hjälpts åt att ta sig fram i det svenska samhället, exempelvis när de hittade varsin lägenhet på Brynäs där de trivs så bra.

– Tyvärr har jag inte lärt känna så många svenskar än, men jag har fått 15 nya vänner här, säger Selam Tewolde.

Mer läsning

Annons