Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hjälp dem att bli skuldfria”

Drygt 3 800 Gävlebor får sina skulder indrivna av Kronofogden. Arbeta förebyggande och se till att unga och gamla blir av med sina skulder.
De råden gav Konsumentverket och Kronofogden politikerna.

Annons

En av fem i Sverige har återkommande problem med sin ekonomi.

Kronofogden driver in skulder av 4,5 procent av Gävleborna, 3 875 personer. Det motsvarar rikssnittet. Av dem är 387 mellan 18 och 25 år och ytterligare fem har inte fyllt 18 år.

Dessa siffror fick sig kommunstyrelsen till livs i går.

Gävle har inte redovisat något förebyggande arbete, vilket fick Kronofogdens Annika Sydberger Norrman och Konsumentverkets Margareta Lindberg att bjuda in sig.

– Överskuldsättning är inte bara ett personligt lidande utan en samhällskostnad också, säger Margareta Lindberg.

Man räknar med att överskuldsättningen kostar mellan 30 och 50 miljarder kronor. Andelen som inte kan betala sina räkningar är konstant, men skuldsummorna ökar.

Även om Gävle får beröm för att ha anställt ytterligare en budget- och skuldrådgivare och för Familjeslanten vill de två myndigheterna se ett förebyggande arbete i hela kommunen. Det gäller att få människor att komma till rådgivningen innan de obetalda skulderna börjar växa.

– Våga ställa frågan, säger Annika Sydberger Norrman.

Viktigast för att inte hamna i övermäktiga skulder är kunskap om ekonomi och människor att prata med i sin omgivning, säger Annika Sydberger Norrman.

Hon efterlyser även riktade insatser. Unga har ofta små skulder och kommunen borde hjälpa dem ordna upp situationen, tycker hon. Äldre har ofta stadig inkomst, får därför lättare skuldsanering och borde också bli kontaktade.

– Här borde det vara noll 66-åringar, säger Annika Sydberger Norman och pekar på powerpointbilden där det står att 294 Gävlebor som fyllt 66 år finns hos Kronofogden.

Hon ger också ett spartips. Ingen gissar rätt när hon frågar hur mycket pengar det blir om man fyller en 1,5-liters petflaska med tiokronor.

– Minst 10 000.

Mer läsning

Annons