Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre sopavgift betalar ny återvinning

/
  • Älvkalreby ska få en helt ny återvinningscentral och Gävle ska bygga ut sin. Därför behöver Gästrike Återvinnare få in mer pengar

Trots att Gästrike Återvinnare drog in mer pengar än väntat förra året kan det bli tal om höjda sopavgifter framöver. Orsaken är bland annat att det ska byggas en ny återvinningscentral i Älvkarleby.

Annons

Gästrike Återvinnare gick med närmare 9,4 miljoner kronor i vinst förra året, vilket var 4,4 miljoner bättre än planerat. Främst berodde det på högre priser på metall och naturträ som förbundet säljer vidare till olika återvinningsföretag.

Men trots det goda resultatet flaggar Gästrike Återvinnare nu för att det kan bli aktuellt med höjda sopavgifter i Gästrikland och Älvkarleby inför 2013 eller 2014.

Orsaken är att det planeras stora investeringar i form av en utbyggnad av återvinningscentralen i Gävle och en helt ny återvinningscentral i Älvkarleby.

– Sammantaget tror vi att det kan behövas taxehöjningar på några procent. Men det finns inga sådana beslut fattade än, säger AnnaCarin Söderhielm, samordnare på Gästrike Återvinnare.

Normalavgiften för ett hushåll har sedan 2007 legat på 2 085 kronor per år.

Samtidigt räknar Gästrike Återvinnare med att nya modernare återvinningscentraler ska göra att vi återvinner mer – vilket i sin tur ökar förbundets intäkter när materialet säljs vidare. Men enligt AnnaCarin Söderhielm är det inte säkert att de intäkterna räcker till att finansiera de nybyggen som nu planeras. Enbart ombyggnaden av återvinningscentralen i Gävle beräknas kosta 30 miljoner kronor.

– Det är klart att om vi får in väldigt mycket mer skrot så bidrar det till att vi kan hålla avgifterna nere. Därför är det också svårt att säga när och med hur mycket taxorna behöver höjas. Men vi kan sannolikt inte ligga kvar på samma nivå som i dag i tid och evighet, säger hon.

Enligt ett förslag till planprogram som nu är ute på samråd ska Älvkarlebys nya återvinningscentral byggas bredvid motocrossbanan på Västanå. Den nuvarande centralen på Dragmossen anses ligga för avsides och vara i dåligt skick. Om allt går som planerat kan den nya centralen stå klar 2014.

Mer läsning

Annons