Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjningen knäckte Allegro

/
  • Hyreshöjningen i Nian blev för mycket för Allegro. Daniel Grönlund, Anita Grönlund och Börje Larsson tvingas stänga butiken för gott.

Väskbutiken Allegro i Nian blev det första offret för hyreshöjningarna i Nian. Efter 64 år i branschen avvecklas företaget.
– Jag klarar inte av det. Det blir för tungt ekonomiskt, säger Anita Grönlund, som har jobbat i familjeföretaget i 46 år.

Annons

Det är en epok som går mot sitt slut, när Allegro stänger butiken. Anita Grönlunds farfar startade rörelsen 1943, hennes far tog över och hon tog över efter honom. Anitas dotter har arbetat i Allegros butik i Valbo som lades ner för någon månad sedan.

Under en period hade företaget tretton anställda och tre butiker, två i Gävle och en i Sandviken.

– Visst känns det tragiskt och konstigt, men det har blivit tufft att vara småföretagare, säger Anita Grönlunds pappa, Börje Larsson.

Tufft var det redan innan, tycker han, men marginalerna har blivit snävare. Och hyresvärdens krav på höjningar blev droppen. I mars i år sades det gamla hyreskontraktet för butiken i Nian upp. Hyresvärden krävde en höjning på 30 procent. Anita Grönlund ville inte acceptera det och hyresvärden skulle höra av sig igen.

– Det har han inte gjort, säger Anita Grönlund.

Allegro flyttade in i Nian redan 1984 och har varit med på flera ombyggnader. Om en månad är det definitivt slut. Kontraktet gäller till den sista december och sedan stängs butiken för gott.

De har varit och tittat på andra lokaler i stan men inte hittat något som känts bra. Därför blir det nedläggning.

Anita Grönlund slutar när hon är 61 år, lika gammal som hennes pappa Börje Larsson var när han lämnade över till sin dotter.

Väskorna har hon levt med sedan barn och visst kommer hon att sakna sin butik.

– Jag får väl gå en datakurs, skrattar hon.

Mer läsning

Annons