Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ej ute för nyföretagarna

Även om Etablera nu för en tynande tillvaro finns det hopp för alla de som vill starta eget i Gästrikland. NyföretagarCentrum har erbjudit gratis rådgivning till nyföretagare sedan 1992.

Annons

Etableras verksamhet går nu ner på sparlåga och några av rådgivarna blir utan jobb. Projektet har under sina tre år lett till att 370 företag startats i länet. Men NyföretagarCentrum tycker inte att ny- och småföretagarna behöver misströsta.

– Det talas om Etablera som en framgångssaga, men vi har bidragit till att starta 570 företag till en 25:e del av Etableras kostnad under samma tre år. Det är något att tänka på ur skattebetalarnas synvinkel, säger Lars Eldh som är NyföretagarCentrums VD.

Han vill inte bestrida Etableras framgång, men menar att kommunerna kan hjälpa företagarna på andra sätt än att ge dem rådgivning. NyföretagarCentrums finansieras av det lokala näringslivet och rådgivarna är själva företagare.

– Rådgivning till företagare ges bäst av andra företagare, inte av tjänstemän. Kommunerna är duktiga på att sprida information om var företagarna kan vända sig för att få hjälp och borde koncentrera sig på det i stället.

På frågan om det lönar sig för företagen att hjälpa framtida konkurrenter svarar Lars Eldh så som en sann marknadsekonom bör.

– Det är en berättigad fråga. Vi resonerar så att konkurrensen dyker upp i vilket fall och den gynnar oss alla i slutändan. Det är företagande som driver samhällsutvecklingen. Vi ser helst att det dyker upp nya konkurrenter som har lärt sig hur det funkar och som är affärsmässiga.

Gästrikland har varit omdebatterat som företagarlän och anses inte ligga på topp när det gäller entreprenörskap. Det trots NyföretagarCentrums frikostiga stöd.

– Det stämmer, men det måste ses i ett större perspektiv. Sverige som land har alldeles för få företagare per invånare och i Sverige ligger Gästrikland dåligt till. Det startas omkring 1 000 företag här om året och egentligen skulle vi behöva tre gånger så många. Då skulle vi få brist på arbetskraft i stället för hög arbetslöshet, säger Lars Eldh.

Mer läsning

Annons