Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hysch-hysch runt hamnaffär

/
  • Riskkapitalbolaget Noor Capital är enligt vad GD erfar den hemliga köparen av containerterminalen.

Det nybildade svenska riskkapitalbolaget Noor Capital kan vara den ”hemliga” köparen av Gävle Containerterminal.

– Jag har inga kommentarer till det just nu, säger Mikael Gyllenhammar, styrelseordförande i bolaget.

Annons

När kommunstyrelsen i förrgår tog beslut om att inte lösa in de andra delägarnas aktier i containerbolaget fick politikerna inte veta vem som var den tilltänkta köparen.

– Det har vi sekretessbelagt, av hänsyn till motparten, säger kommundirektören Göran Arnell.

Politikerna sa också ja till att i princip sälja kommunens del i bolaget, 20 procent av aktierna. Förutsättningen är enligt beslutstexten att ”tillfredställande villkor för denna affär kan säkerställas”.

Hans Wahlström, socialdemokrat och ordförande i Gävle Hamn AB, reserverade sig mot beslutet. Ett av de avgörande skälen var att han inte vet vem som är den tilltänkta köparen.

– Det känns inte riktigt tryggt, om man inte vet vilka man säljer till, säger Hans Wahlström.

– Hade jag vetat det hade det varit mycket lättare.

Men enligt vad GD erfar är det just Noor Capital som diskuterat med de privata aktieägarna i Gävle Containerterminal AB.

Bolaget heter formellt Noor Holding AB och bildades för knappt ett år sedan. Mikael Gyllenhammar är styrelseordförande och ingår i en grupp på tre personer som leder bolaget. Alla tre är från Mölnlycke. En av dem, Mats Augurell, var tidigare ansvarig för Sjätte AP-fondens partnerinvesteringar, men lämnade det jobbet i våras.

Men Mikael Gyllenhammar vill inte alls säga något om Noor Capitals intresse för containerbolaget i Gävle.

– Tyvärr, vi har tagit det beslutet. Vi är inte i den processen, säger han.

Förutom de tre huvudpersonerna i bolaget säger sig Noor Capital ha ett omfattande nätverk av omkring 100 rådgivare, med lång industriell erfarenhet. Enligt företagets hemsida är nätverket unikt på marknaden. Rådgivarna spelar en viktig roll både när det gäller förvärv och driften av de förvärvade bolagen.

Kommundirektören Göran Arnell är också ledamot i containerbolagets styrelse. Men han vill inte säga vilken bedömning kommunen gör av köparen, eller vem det är.

Den aktuella frågan är bara om kommunen ska säga ja eller nej till att lösa ut de övriga aktieägarna. Beslutet som klubbades i kommunstyrelsen ska också upp i kommunfullmäktige.

Något förslag till villkoren för en försäljning av kommunens aktier finns inte på bordet.

– Det är något som Gävle Stadshus får ta ställning till i nästa steg, säger Göran Arnell.

GD har sökt representanter för de privata aktieägarna i containerbolaget. Bertil Berglind på Svecon Freight, med 20 procent av aktierna, vill inte ge några kommentarer.

Mer läsning

Annons