Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inåt i stället för utåt

/
  • De vanliga containrarna blir ohanterligt stora när de är plana. De här nya kan man bära, säger Roland Nilsson på Smurfit Kappa.
  • När containern viks inåt och ställs på högkant ryms plötsligt massor av wellpappcontainrar på en lastpall.

Kartonger har alltid vikts ihop på samma sätt.

Men Smurfit Kappa hittade ett nytt sätt och fick en container som är lika stor som förut – men tar mindre plats.

– Vi tror att vi kan ta halva marknaden med den här, säger Roland Nilsson, regionchef på Smurfit Kappa.

Annons

Stora wellpappcontainrar är en av de viktigaste produkterna från Smurfit Kappas fabrik i Gävle. De används bland annat för returburkar, men när grossisterna skickade ut de hopfällda lådorna till butikerna blev det problem.

– En helpallscontainer är 3,5 kvadratmeter när den är plan. Den är nästan omöjlig att hantera. Chaufförerna fick släpa in dem i butikerna. De var ju större än pallarna så man kunde inte använda vanliga pallyftare, säger Roland Nilsson.

– När facket sa att de skulle vägra köra ut containrarna var vi tvungna att hitta på något. Vi behövde en container som hade samma mått som en lastpall, 1200 millimeter, säger Roland Nilsson.

Lösningen visade sig vara häpnadsveckande enkel. Man vek helt enkelt containern inåt i stället för utåt och ställde den på högkant på pallen.

Plötsligt hade man en container som var lika rymlig som tidigare, men enkel att hantera och transportera. Från miljösynpunkt blev det också ett lyft: en lastbil rymmer nu upp till dubbelt så många containrar som tidigare.

Att kalla den nya WM-containern för en uppfinning är att ta i, tycker Roland Nilsson, och vem som egentligen fick idén till den är oklart.

– Det är resultatet av ett utvecklingsarbete. Vi var ett gäng på sex-sju personer med allt från konstruktörer till säljare. En uppfinnare kan aldrig ta fram sådant här, för det måste bli enkelt och fungera hela vägen, säger Roland Nilsson.

– Vi hade en kontaktperson i Transport som vi stämde av med också. Besvärliga, krävande kunder är bra att ha, annars skulle vi aldrig utveckla något nytt utan bara köra på som tidigare, säger han.

Utvecklingsarbetet tog ett år och har bland annat inneburit att man byggt om maskinen som viker kartongerna. För returburkar finns de nya containrarna redan på marknaden. Nu håller Smurfit Kappa på att sälja in dem till andra branscher.

Det betyder jobb i Gävle.

– Det är bara här i Gävle vi kan göra dem. Det är bara här vi har en tillräckligt stor maskin, säger Roland Nilsson.

Mer läsning

Annons