Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrin får lönelyft på tre procent

Avtalsförhandlingarna för industrin är klara. Lönerna ökar med tre procent från februari.

Annons

Fackförbunden inom industrin har förhandlat tillsammans. Det är exportbranscherna som berörs. Lokalt handlar det om villkoren för de anställda på exempelvis Sandvik, Ovako och Leaf.

– Vi är överlag nöjda med avtalet, det handlar om att ge och ta. Men för mig känns det dubbelt. Vi är glada över att avtalet är klart för våra medlemmar, men samtidigt varslar Sandvik, säger Sandvikanställde Stefan Wiborgh som har förhandlat för Unionens räkning.

Utöver de ökade lönerna kommer bland annat lägstalönerna att höjas med tre procent. Stefan Wiborgh berättar om förhandlingarnas förutsättningar.

– Det är hela tiden en balans. Vi måste tänka på att våra krav inte är för höga för det påverkar priset på varorna vilket ger en negativ effekt på exporten. Riksbankens mål är två procents inflation och våra löner måsta öka mer än så om våra medlemmar ska få en reallöneökning.

Det har varit tuffa förhandlingar. Fackförbunden förkastade de två första buden. Arbetsgivarna ville se ett löneutrymme på knappt en procent och inga lägsta löner. Men i går kom parterna överens för att undvika konflikt och skapa stabilitet.

Arbetsgivarna tycker att avtalet blev dyrt och är oroade över att fackförbunden i de andra branscherna kommer att begära ännu mer i de kommande avtalsförhandlingarna.

Risken är att lönehöjningarna blir för kostsamma för företagen under en kommande kris.

– Arbetsgivarna menar att vi är i samma kris nu som 2008 men det tycker inte vi. Även om det är turbulens i världsekonomin är inte Sverige särskilt drabbat och vi menar att det finns ett löneutrymme på tre procent, säger Stefan Wiborgh.

Mer läsning

Annons