Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kris i Gävle hamn

/
  • Trots finanskris och lågkonjunktur har trafiken i Gävle hamn ökat under 2008.  arkivbild

Gävle Containerterminal har ökat trafiken i Gävle hamn med 16 procent under 2008. Trots finanskris och lågkonjunktur har ökningen fortsatt ända in mot slutet av året.
– December kan bli en av de bästa månaderna, säger vd:n, Ingemar Westin.

Annons

Containerbolaget har under året hanterat cirka 130 000 standardcontainrar, 20 000 fler än förra året. På två år har Gävle Containerterminal fördubblat godsomsättningen.

Containerhanteringen ökar totalt sett, och Gävle hamn har också lockat trafik från andra hamnar. Det är två av förklaringarna till att containerterminalen lyckats öka volymerna, trots finanskris och lågkonjunktur.

– Det finns en verklighet som inte är så mörk. Det är den vi ser, säger Ingemar Westin.

Samtidigt är han försiktig med prognoser inför nästa år. När snart sagt alla industrier drar ner är det svårt att tänka sig att inte sjöfarten påverkas.

– Det är inte säkert att containertrafiken kommer att minska. Vi kommer att påverkas, men vi vet inte i vilken omfattning, säger Ingemar Westin.

Företaget satsar också på att utvidga verksamheten utanför Gävle. Containerterminalens dotterbolag SPT, Scandinavian Ports and Terminals, är med och bygger upp kombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg i Sigtuna kommun, någon kilometer från Arlanda. Dotterbolaget ska driva terminalen, som på sikt kan ge mer trafik också till Gävle hamn.

– Så kan det bli, men det är inte säkert. Det är kunderna som avgör, säger Ingemar Westin.

Diskussioner förs också om att bygga upp liknande terminaler i Umeå och Sundsvall.

Den ekonomiska utvecklingen för containerbolaget överträffar hittills alla förväntningar och det ger också Gävle kommun mer pengar. Förra året fick kommunen en återbetalning på knappt två miljoner på de investeringar som gjorts för containerterminalen. I år ser den summan ut att bli sex miljoner kronor. Enligt de ursprungliga kalkylerna skulle bolaget fortfarande gå med förlust.

– Den här investeringen låg väldigt rätt i tiden, säger Ingemar Westin.

Mer läsning

Annons