Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rädder för krisen här

/
  • Valbo är inte det enda handelsområde i Gävle som byggs ut. I Södra Hemlingby börjar Biltemas butik ta form, och strax intill byggs lokaler för Jula och City Gross.
  • Möbelbranschen pekas ut som en av förlorarna när lågkonjunkturen slår till, men Stefan Edling, butikschef på Mio, tror att satsningen i Valbo går hem.

Om tre veckor öppnar Mio sin nya butik i Valbo. Flytten är efterlängtad, även om den sker i skuggan av finanskrisen och en lågkonjunktur som ingen riktigt vet var den tar vägen.
– Det är klart att man känner en viss oro, men jag tror att vi klarar oss bra. Här får vi ett jättefint läge, säger butikschefen Stefan Edling.

Annons

Mio blir den femte butiken som flyttar in i det nya handelsområdet. Men en lokal står fortfarande tom i den nybyggda butikslängan, och trots diskussioner med flera intressenter under hösten är det ingen som har skrivit på något kontrakt.

– Vi har ett antal offerter ute och förhandlingar pågår, säger Ola Klinterhäll, projektledare för utbyggnaden i Valbo.

– Det finns en tydlig trend av försiktighet hos kedjorna. Man har velat avvakta och se vad som händer.

Försiktigheten innebär inte att KF-fastigheter ändrar sina planer för området. I september nästa år öppnar elektronikkedjan Media Markt sin nybyggda butik i Valbo, lika stor som Mios butik och förhandlingar förs för att fylla resten av området.

Samtidigt byggs det för fullt för andra kedjor på andra håll i Gävle. I Södra Hemlingby börjar Biltemas lokaler att ta form och strax intill byggs Jula och City Gross, och konkurrensen hårdnar.

– För oss handlar det ju inte om något snabbt klipp. Vi har hållit på sedan 2002 med utbyggnaden och det här är en långsiktig satsning för att stärka Valbo, säger Ola Klinterhäll.

Och han är övertygad om att det behövs för att klara konkurrensen från andra köpcentrum. Valbo är känt och omtalat, men måste utvecklas för att fortsätta att locka kunder.

För Mio innebär flytten från de gamla lokalerna att butiken nu kan visa upp hela Mios sortiment.

Den nya butiken är dubbelt så stor och Stefan Edling är nöjd med det nya läget. Han hoppas också att utbyggnaden av det nya området fortsätter som planerat, med fler butiker som grannar.

Och precis som alla andra längtar han efter den nya gångtunneln under riks 80 som ska förbinda de båda handelsområdena i Valbo. Utan bil går det nästan inte att ta sig till det nya området.

Någon nedgång i handeln har Mio inte märkt. Under hösten har sortimentet i den gamla butiken sålts ut, och för tre veckor sedan flyttades det som var kvar över till en liten provisorisk butik intill de nya lokalerna i Valbo. Utförsäljningen har gått riktigt bra.

Fjorton anställda, två fler än i den gamla butiken, väntar på premiären den 22 januari. Om försäljningen går bra kan det blir fler jobb i butiken.

– Det här har varit efterlängtat i många år. Vi får ett stort hus och ligger nära Ikea. Jag tror att vi kommer att klara oss ganska bra, säger Stefan Edling.

”Det här har varit efterlängtat i många år. Vi får ett stort hus och ligger nära Ikea. Jag tror att vi kommer att klara oss ganska bra.”

Stefan Edling

butikschef på Mio

Mer läsning

Annons