Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skillnad med ändrade regler

Efter hård kritik från oppositionen backade regeringen i går i frågan om hur arbetsförmågan ska bedömas efter sex månaders sjukskrivning. Men i praktiken blir det ingen skillnad för de runt 30 personer som varje månad utförsäkras i Gävleborgs län, enligt Försäkringskassan.

Annons

Den så kallade rehabiliteringskedjan som regeringen införde 2008 innebär att ens förmåga att arbeta prövas regelbundet under sjukskrivningen. Efter 180 dagar, alltså sex månader, ska arbetsförmågan bedömas mot hela den ”reguljära” arbetsmarknaden. Då räcker det inte med att man inte kan återgå till sin nuvarande arbetsplats.

Det är just begreppet ”reguljär” som regeringen nu har gått med på att ändra efter att en riksdagsmajoritet två gånger det senaste året krävt det och hotat med misstroendeförklaring.

I stället blir det nu en återgång till de tidigare reglerna. Enligt dessa ska arbetsförmågan efter 180 dagar prövas mot en ”normalt förekommande arbetsmarknad”. Regeländringen beräknas träda i kraft den 1 juli 2011.

Men vad blir egentligen skillnaden?

– I praktiken blir skillnaden ytterst marginell. Vi har gått igenom gamla rättsfall och kommit fram till att rent juridiskt är det ingen skillnad mellan de två begreppen, säger Ulrika Persson, chef för sjukförmåner på Försäkringskassan.

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson, C, från Hedesunda menar att oppositionens krav är ett slag i luften.

– De vill bara tillbaka till det gamla. Den skrivning vi nu har är inte heller helt bra, men vi hade velat avvakta en pågående utredning som ska leda fram till bättre bedömningar av arbetsförmågan, säger han.

Han medger att även regeringen från början trodde att det var skillnad mellan de båda begreppen.

– När vi ändrade till ”reguljär” arbetsmarknad var det för att vidga begreppet. Kan man någonstans hitta ett arbete där man kan försörja sig själv så ska man ta det arbetet, säger han.

Oppositionen har tolkat begreppet som att man prövas mot en fiktiv arbetsmarknad, alltså jobb som inte finns.

– Dagens system innebär i många fall att folk tvingas lämna sina jobb och bli arbetslösa. Det ställs krav på dem att de ska flytta till Skåne om det finns ett jobb där som de möjligen kan klara av. Det är alldeles för hårt, säger riksdagsledamoten Raimo Pärssinen, S, från Gävle.

Han menar att begreppsändringen bara är en liten del av det som oppositionen kräver.

– Vi vill göra mycket större förändringar. Vi vill ta bort hela rehabiliteringskedjan och sätta stopp för utförsäkringarna, säger han.

Mer läsning

Annons