Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott bakom olyckan

Kommunens arbetsmarknadsenhet bröt inte mot lagen i samband med olyckan 2009 där Håkan Altin skadades svårt och senare avled.

Den bedömningen gör Arbetsmiljöverket efter en förnyad prövning av ärendet.

Annons

– Jag har svårt att förstå det. Det är upprörande, säger Johanna Norlin, dotter till Håkan Altin.

Håkan Altin hade en praktikplats på arbetsmarknadsenheten, förmedlad av Arbetsförmedlingen.

Den 23 september 2009 skulle han fälla några träd som stod lutade mot varandra. Exakt vad som hände är inte klarlagt men ett av träden föll över Håkan Altin, som fick svåra skador. Sex veckor senare avled han i sviterna efter olyckan.

Arbetsmiljöverket utredde olyckan och kom fram till att inga fel hade begåtts. Men när dottern Johanna Norlin ringde och ställde frågor om utredningen beslutade Arbetsmiljöverket att pröva ärendet på nytt.

Den 23 mars i år gjorde verket en ny inspektion hos arbetsmarknadsenheten.

Arbetsmiljöverkets jurist, en arbetsmiljöinspektör och en särskilt sakkunnig deltog under inspektionen och i går eftermiddag kom beskedet. Något brott mot arbetsmiljölagen har inte begåtts

– Vår bedömning är att arbetsgivaren inte har brutit mot någon av våra bestämmelser, säger Kicki Höök, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Håkan Altin hade jobbat i en och en halv vecka med arbetet. Han hade jobbat med skogsarbete förut, men det var långt tidigare.

Döttrarna ifrågasätter om han hade tillräcklig kompetens för att utföra arbetet, och dessutom göra det ensam. Ingen annan fanns på plats när han skulle fälla de träd som stod lutade mot varandra.

– För mig känns det solklart. Det är märkligt att en som har jobbat i en och en halv vecka på egen hand får göra sånt som de som har jobbat i skogen ett helt liv inte får, säger Johanna Norlin.

Enligt Arbetsmiljöverket hade Håkan Altin den kompetens som krävdes för att utföra arbetet, och verkets inspektörer har inte heller hittat något att slå ner på när det gäller instruktioner eller agerande från arbetsledningen.

– Vi kan inte ifrågasätta trovärdigheten i det de berättar, säger Kicki Höök.

Efter inspektionen i mars ställer Arbetsmiljöverket inga ytterligare krav på arbetsmarknadsenheten. Därmed är också ärendet avslutat för deras del. För Håkan Altins döttrar är det en besvikelse.

– Det känns som att vi är ganska små. Det känns jättetungt och jobbigt, säger Johanna Norlin.

Mer läsning

Annons