Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

­Inget gott kvartal för Cloetta

Cloettaaktien rasade med elva procent i går förmiddag efter ett nytt förlustkvartal. ­Godistillverkaren gjorde en förlust på 130 miljoner under andra kvartalet.

Annons

Höga råvarupriser, framförallt på socker, och en vikande försäljning på några av företagets marknader bidrog till förlusten. Men enligt Cloettas verkställande direktör, Bengt Baron, kommer lönsamheten att öka.

Omstruktureringen, det vill säga den planerade nerläggningen av fabriken i Gävle och ytterligare två fabriker, går enligt plan. 2014 ska det ge en resultatförbättring med åtminstone 100 miljoner kronor. Redan 2013 ska andra omstruktureringar ge ytterligare 110 miljoner.

När börshandeln inleddes i går rasade Cloettaaktien med elva procent men återhämtade sig senare under dagen till ett minus på sju procent.

Hur avvecklingen i Gävle ska gå till och hur villkoren för de anställda blir är långtifrån klart. I förrgår träffades facken och företagsledningen för en första diskussion efter semestrarna.

Cloetta har hittills inte presenterat några förslag till vad företaget kommer att ställa upp med för att stötta de anställda som förlorar jobbet. Facken har inte heller ställt några direkta krav än.

– Det viktigaste är framtiden för medlemmarna. Vi diskuterar det här varje dag, säger Wellington Ikuobase, ordförande i Livsklubben på Gävlefabriken.

Några anställda har redan slutat och många söker nya jobb. Planen från Cloettaledningen är att fabriken ska vara i drift fram till slutet av 2013.

– Det kommer att bli väldigt tufft att behålla kompetensen fram till 2014, säger Wellington Ikuobase.

Mer läsning

Annons