Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inkassoföretagare ger råd om bluffakturor

/
  • Bluffakturorna är ett gissel för småföretagarna. Jörgen Arvebäcks firma får hjälpa allt fler att bli av med skojarna i branschen. Foto: Edvin Lundström

Jörgen Arvebäcks firma JA Inkasso hjälper företag att få betalt, men ett allt vanligare uppdrag är att hjälpa företag att slippa betala bluffakturor.

– Det är ett gissel, säger Jörgen Arvebäck.

Annons

Han driver Gävles enda inkassobolag. När han började för sju–åtta år sedan var bluffakturor ingen stor sak. De började dyka upp efter några år och det senaste året har han fått fler rop på hjälp från företagare än någonsin tidigare.

– Det har fullkomligt exploderat, säger Jörgen Arvebäck.

Gemensamt för alla former av bluffakturor är den oro som företagarna känner inför risken att hamna i Kronofogdens register. När blufföretagen dessutom börjar skicka ut brev och hota med inkasso, kronofogde och ibland också domstol är det många som faller till föga och betalar.

Beloppen på fakturorna är ofta några tusenlappar, tillräckligt för att det ska svida för mindre företagare, men inte så stora att de inte klarar av att betala. En rad företag med skumma syften tjänar miljoner på hanteringen.

Jörgen Arvebäcks första åtgärd är att se till att fakturorna bestrids. Bestridandet, även när betalningskravet hamnar hos Kronofogden, innebär att företagarna kan köpa sig tid.

Ibland ger blufföretagen upp, men ibland driver de kravet ända upp i domstol.

Bevismaterialet som blufföretagen använder sig av kan vara en ljudfil, där det ska framgå att företagarna tackar ja till tjänsten under ett telefonsamtal. Men även med en sådan ljudfil kan det gå att bestrida fakturan.

– Ofta finns inte hela samtalet med. Man har inte hela konversationen och företagaren kan hävda att det rör sig om vilseledande marknadsföring, säger Jörgen Arvebäck.

Jörgen Arvebäcks eget inkassobolag, som driver in skulder åt andra bolag, måste ha tillstånd av Datainspektionen för sin verksamhet.

Men flera av företagen i blufffakturabranschen har egna inkassobolag. Så länge de bara kräver in skulder inom den egna koncernen behövs inget tillstånd, och samhället har heller ingen tillsyn över verksamheten.

– Då är ju lagstiftningen uddlös, säger Jörgen Arvebäck.

Det händer att Jörgen Arvebäck ibland råder sina kunder att gå med på en förlikning, även om företagarna känner sig lurade. Men det är bara när bevisningen som talar emot företagaren inte går att ifrågasätta.

– Då kanske det är bättre att ta en kostnad som är så liten som möjligt.

Men huvudregeln är att bestrida fakturorna, och Jörgen Arvebäck råder också sina kunder att göra en polisanmälan. Att ge sig in i en diskussion med de företag som ägnar sig åt att skicka ut bluffakturor är ingen idé, enligt honom.

– De har bara ett syfte, och det är att lura företagarna på pengar.

Mer läsning

Annons