Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Eliasson tror på euron

/
  • Snart tillträder Jan Eliasson posten som vice generalsekreterare för FN. I går besökte han Gävle för att prata om Europasamarbetet. – Efter den här krisen tror jag att alla har lärt sig en läxa. EMU-länderna måste leva upp till kraven som ställs i stabilitetspakten, annars fungerar det inte.

Läget i Grekland innebär påfrestningar för euron. På sikt kommer dock problemen att lösas, förutspår Jan Eliasson.

– Euron överlever. Men det krävs ett kraftigt reparationsarbete, säger den blivande vice generalsekreteraren i FN.

Annons

Han verkar gilla Gävle. Det är bara några veckor sedan han var här sist och för två år sedan höll han ett förstamajtal på Slottstorget när det började regna.

– Jag såg att många saknade paraply. Då halverade jag talet för att hinna få det viktigaste sagt medan folk stod kvar, säger han.

Nu har han lagt partipolitiken åt sidan för att gå in i en mer neutral roll som vice generalsekreterare i FN. I går var han inbjuden till Gävle av Europaveckan som firar femårsjubileum. Uppdraget var att prata om Sveriges och Europas roll i världen – ett högaktuellt ämne med tanke på valresultaten i Frankrike och Grekland.

– Jag vill inte teckna en alltför rosig bild av läget i Europa just nu. Vi har främlingsfientliga strömningar i flera länder, en ekonomisk kris och hög arbetslöshet framförallt bland ungdomar, säger han.

Utgången av Greklands val kan ses som en protest mot de tuffa sparkrav som landet står inför efter låneuppgörelsen med EU och IMF. De två dominerande partierna tappade mark och nu är sannolikheten stor att landets nya ledning kommer att försöka omförhandla villkoren för uppgörelsen.

– Om Grekland inte genomför sparpaketet kan det bli en utmaning för hela euroområdet. Men min tilltro till demokrati och marknadsekonomi är så stor att jag tror på en lösning i slutänden, säger Jan Eliasson.

Han har tidigare varit en förespråkare för att Sverige ska gå med i EMU och principiellt sett är han det fortfarande.

– Just nu är det inte möjligt, men på sikt när reparationsarbetet är gjort.

Orsaken till krisen är brist på disciplin, menar han. Flera länder har brutit mot reglerna som gäller för samarbetet.

– Efter den här krisen tror jag att alla har lärt sig en läxa. Man måste leva upp till kraven som ställs i stabilitetspakten, annars fungerar det inte, säger Jan Eliasson.

Vad Francois Hollandes seger i Frankrikes presidentval kan innebära för det europeiska samarbetet återstår att se. Jan Eliasson tror inte på några dramatiska förändringar.

– Krisropen är inte så motiverade. Skillnaden jämfört med Sarkozy är att han inte bara vill spara utan även stimulera ekonomin och vissa reformer har ganska höga prislappar.

– Men han är en övertygad europé och redan på söndagskvällen ringde han till Tysklands Angela Merkel för att försäkra sig om att de ska ha ett nära samarbete. Det bådar gott, säger han.

Mer läsning

Annons