Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben blir färre nästa år

/
  • De lediga jobben blir färre och arbetslösheten stiger nästa år, men Gabriella Persson Turdell ser ingen dramatisk försämring.

Arbetslösheten i länet stiger nästa år. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen.
– Men det är ingen dramatik, säger Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i Gästrikland.

Annons

Efter finanskrisen har arbetsmarknaden i länet återhämtat sig snabbt, även om arbetslösheten fortfarande är den högsta i landet. De lediga platserna har i stort sett fördubblats på två år, men nu syns en tendens till minskning.

Det är fler företag i länet som räknar med en lägre efterfrågan det kommande halvåret, men redan halvåret efter stiger förväntningarna igen. Ändå räknar Arbetsförmedlingen med att antalet sysselsatta i länet är 700 färre om ett år. Bara sex län i landet räknar med ökad sysselsättning nästa år.

Arbetslösheten i länet ökar enligt prognosen från 11,5 i slutet av det här året till 11,8 i slutet av 2012, troligen fortfarande den högsta siffran i landet.

– Vi kommer fortfarande att vara sämst i klassen, tror Gabriella Persson Turdell.

Enligt henne är en av anledningarna bristen på rörlighet, både geografiskt och yrkesmässigt. För att kunna få ett jobb måste fler vara beredda att flytta eller pendla, och också byta inriktning.

Samtidigt måste invandrarnas kompetens tas tillvara på ett bättre sätt, om länet ska lyckas pressa ner arbetslöshetssiffrorna.

Enligt Arbetsförmedlingen är det framförallt inom industrin och byggsektorn som sysselsättningen kommer att sjunka.

Arbetsförmedlingen i Gästrikland förstärker nästa år med 20 tjänster, dels för att klara av några av de nya arbetsuppgifter som Arbetsförmedlingen fått. Resurserna är också en beredskap om verkligheten blir värre än vad prognosen förutspår.

Mer läsning

Annons