Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben dröjer trots ljusning

/
  • Thomas Wanke från Företagarna presenterade resultatet av vårens ”Småföretagbarometer” hos en av länets många småföretagare, nämligen Linda Dackell. Hon driver ett spa i Gamla Gefle och ser – precis som många andra tjänsteföretagare – ljust på framtiden.

Småföretagarna i länet ser positivt på den närmaste framtiden.

Det visar en enkätundersökning som presenterades i går.

– Men det är risk för att det tar tid innan de vill anställa nytt folk eller investera, säger Thomas Wanke på Företagarna.

Annons

I Gamla Gefle ligger Linda Dackells spa som hon öppnade för fem år sedan. Hennes företag är ett av Gävleborgs många småföretag som sysselsätter 64 procent av länets privatanställda.

– Många ser på Gävleborg som ett storföretagarlän. Man tänker på Sandvik och Korsnäs. Men 99,3 procent av alla företag är små, säger Thomas Wanke, regionchef för Företagarna.

I går presenterade han det senaste resultatet från ”Småföretagarbarometern”, en årlig konjunkturenkät som redovisar hur småföretag uppfattar det ekonomiska läget och förväntningar på framtiden.

Den visar att tillväxttakten i länet är lägre än i riket, men både industri- och tjänstesektorn tror på en förstärkt konjunktur det kommande året.

– De ser ljuset i tunneln, säger Thomas Wanke.

Framförallt är det företagen inom tjänstesektorn som är positiva. 24 procent har anställt det senaste året och lika stor andel planerar att utöka personalstyrkan under de kommande tolv månaderna. Många tror också på en ökad lönsamhet.

Linda Dackell tror inte att hon kommer att nyanställa inom det egna företaget, däremot har hon planer på att få in fler företag i huset för att komplettera den egna verksamheten. Redan i dag hyr hon ut lokaler till en plastikklinik och ett företag som bland annat erbjuder botoxbehandlingar.

Även en nagelstudio håller till på samma våningsplan.

– Vi är fyra under samma tak, jag tror bredden är väldigt viktig. Jag har som ambition att fylla hela fastigheten, säger hon.

Enkäten visar att bara 45 procent av industriföretagen tycker att de utnyttjar sin kapacitet fullt ut i dag. Bland tjänsteföretagen är andelen nere på 38 procent. Därför tror Thomas Wanke att det kommer att dröja innan jobbtillväxten ökar.

– Även om företagen ser en ljusning kommer det att ta tid innan de vill investera och anställa nytt.

Många ser på Gävleborg som ett storföretagarlän. Man tänker på Sandvik och Korsnäs. Men 99,3 procent av alla företag är små. Thomas Wanke

Mer läsning

Annons