Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbmässa för nyanlända

/
  • Eva Holmers designföretag har mer jobb än vad som hinns med. Därför letar hon en person som hon kan lära upp inom sömnad. Baris Göktürk hörde sig för.
  • Jean Baptiste Nshimirimana tänker satsa på studier för att så småningom kunna söka jobb som advokat. Det var hans yrke i hemlandet Burundi.
  • Sukanya Saenkum, Chuthamat Korkaeo Krüger och Patcharee Srichai besökte rekryteringsmässan för nyanlända som arrangerades på Arbetsförmedlingen .

Att få in en fot på arbetsmarknaden för nyanlända svenskar är svårt. I dag är mediantiden mellan uppehållstillstånd och arbete sju år. Därför ordnades igår en särskild jobbsökarmässa för just dem.

Annons

På plats fanns ett antal företag som är intresserade av att anställa personal, däribland Eva Holmer Design.

– Vi söker någon som vi kan lära upp i vår verksamhet, designsömnad. Det är bra om man har sytt tidigare och har ett intresse, säger Eva Holmer.

Baris Göktürk och Jean Baptiste Nshimirimana passade på att ställa frågor.

– Jag studerar på SFI just nu och våra lärare uppmanar oss att prata svenska så mycket vi kan. Därför kom jag hit, säger Jean Baptiste Nshimirimana.

Han kom till Sverige från Burundi för nio månader sen. Där jobbade han som advokat, ett yrke han vill fortsätta att praktisera i sitt nya hemland.

– Så jag kommer att satsa på studier i första hand, säger han.

Arbetsförmedlingen passade själv på att informera mer om sin verksamhet.

– Vi berättar om vad som vanligast hjälper nyanlända in på arbetsmarknaden – nystartsjobb, instegsjobb och praktik, säger arbetsförmedlare Arina Cammilton.

Sukanya Saenkum och Patcharee Srichai har flyttat hit från Thailand. De tycker att rekryteringsmässan var ett bra initiativ.

– Man behöver ett jobb för att kunna leva ett bra liv, därför är det bra att vi kan komma hit, säger Patcharee Srichai.

Fotnot: Till nyanlända räknas personer som haft uppehållstillstånd i mindre än tre år.

Mer läsning

Annons