Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsatsningen än så länge på prov

/
  • Moussa Ndiaye från stiftelsen Rapatac är en av de som ska inspirera kvinnorna som deltar i jobbsatsningen.  Men det är Arbetsförmedlingen som har det yttersta ansvaret för att projektet leder någon vart.
  • Elena Al Damanhouri och Seda Celik är två av kvinnorna som är med  i projektet. Båda tycker att de har lärt sig mer om företagande och fått bättre självförtroende av att delta.

GD skrev i tisdags om satsningen på arbetslösa invandrarkvinnor, 50-plussare och ungdomar.

163 miljoner ska pytsas ut över en treårsperiod i Gävleborg, Dalarna och Värmland.

Arbetsförmedlingen har det yttersta ansvaret för att pengarna förvaltas på bästa sätt i de tre länen.

Annons

Arbetsförmedlingen ska regelbundet kolla av de verksamheter och företag som medverkar i satsningen.

De följer även upp varje arbetslös person som deltar och gör individuella handlingsplaner för att få ut så många som möjligt i arbete eller studier. Dessutom kommer så kallade samhällsekonomiska utvärderingar göras regelbundet. En sådan utvärdering visar om projektet lönar sig eller inte.

Stiftelsen Rapatac i Gävle, som framförallt jobbar med barn och ungdomar är en samarbetspartner. Deras uppgift är att vägleda ett tjugotal arbetssökande kvinnor med invandrarbakgrund under sex månader.

Eva Holmberg Tedert är ansvarig för projektet på Arbetsförmedlingen, och också en av dem som gav Rapatac uppdraget.

– Vi sökte efter någon som hade bra kontakt med invandrarföreningarna och ett brett kontaktnät överlag. Rapatac har det där drivet, tror jag, det entreprenöriella. Vi har inte lyckats hjälpa invandrarkvinnor lika bra som jag tror att de kan göra, säger hon.

Rapatac får pengar ur projektet för att betala hyran av lokalen, tre ledarlöner och mindre utgifter som till exempel resor.

Från och med början av augusti har dem ett halvår på sig att uppvisa resultat. Går arbetet framåt får Rapatac förlängt förtroende fram till första februari.

Vem bär ansvaret för att kvinnorna får den vägledning som behövs?

– Det är upp till oss på Arbetsförmedlingen. Vårt mål är att minst en tredjedel av kvinnorna ska få ett arbete eller börja med så kallade reguljära studier, som innebär studier vid högskola eller universitet, säger Eva Holmberg Tedert.

Mer läsning

Annons