Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalsong per post? Nej tack

/
  • Har man inte beställ något behöver man inte heller betala. Det gäller för företaget att visa att man har ett avtal. Foto: MAGNUS LUNDQUIST

GÄVLE I förra veckan fick Alf Göthe ett par kalsonger på posten.
Företaget Front International hälsade honom i ett medföljande brev välkommen i deras klubb. En klubb som han absolut inte valt att vara med i.

Annons
- Inte kan de väl kräva mig på pengar för något jag inte har beställt? undrade Alf Göthe när han ringde förra veckan.
Och nej, företaget kan inte kräva honom på pengar om han inte beställt något av dem. Enligt lagstiftningen är det företaget som måste visa att han har ett avtal med dem.
Och tittar man på "medlemsbrevet" från Front International så står det ingenstans att Alf Göthe faktiskt har beställt något från dem.
Läser man riktigt noga står det nämligen: "Genom att du fyllt i dina uppgifter på beställningskupongen kan vi skicka dig ett medlemspaket som överensstämmer med dina önskemål".

Alltså först när Alf Göthe svarar på brevet får han ett riktigt välkomstpaket med kalsonger i rätt storlek. Något som inte var fallet i det första brevet.
Konsumentvägledare Kristina Fält berättar att hon varit med om att folk fått varor de inte beställt sedan någon förfalskat deras namnteckning. Det kan vara fallet även när det gäller Alf Göthes kalsonger.
Hon ger rådet att skriva ett vykort till Front International där man förklarar att man inte beställt något, och att man heller inte tänker betala varan.
- Och att om det är frågan om en förfalskning av namnteckning även att man har för avsikt att polisanmäla bedrägeriet, säger Kristina Fält.
Paketet ska man packa ihop och posta med texten "åter avsändare, ej beställt".
Men först ska man göra en kopia av innehållet och av kortet man skriver till företaget.
Ett sådant kort ska man aldrig skriva under med sin namnteckning. Namnet ska bokstaveras.
GD har förgäves sökt Front International för en kommentar.

Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons