Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin jobbar under ytan

/

En helt ny generation gruvarbetare är på väg att skolas upp i Bergslagen. Karin Tröjbom från Gävle tillhör dem som valde ett yrkesliv under jorden när Dannemoragruvan ska öppnas igen.

– Jag hade aldrig varit nere i en gruva förut, men det är jättekul.

Annons

Dannemoragruvan lades ner 1992 av den dåvarande ägaren SSAB. Det gick inte att få lönsamhet i produktionen med dåtidens järnmalmspriser.

Sedan dess har priserna stigit med 4-500 procent. Nu väntar 28 miljoner ton järnmalm på att hämtas upp ur gruvan. Det kan innebära gruvdrift i minst 13 år, men företaget utesluter inte att gruvan kan bli ännu mer långlivad. Mycket tyder på att det finns mer malm att hämta i området.

2005 startade två entreprenörer Dannemora Mineral med målsättningen att öppna gruvan igen. Nu är det bara månader kvar innan produktionen börjar komma igång. Provbrytning har redan skett, efter det att tre miljoner kubikmeter vatten pumpats upp ur gruvan.

Karin Tröjbom hade ett vikariat som truckförare på Sandvik när hon såg platsannonsen från Dannemora Mineral. Nu är hon en av drygt 20 nyanställda gruvarbetare som ska börja malmbrytningen efter 20 år. En Gävlebo till har fått jobb i gruvan, som har rekryterat folk ända från halva Sverige.

– Jag tycker det är jättekul, säger Karin Tröjbom, som trodde att hon kanske skulle få köra malmtruckar i gruvan. Nu lär hon i stället upp sig till ortdrivare, den som bland annat borrar hål i malmkroppen, före sprängning. Personal från Sandvik lär henne att hantera riggen som borrar hålen som sedan fylls med sprängmedel. 2 000 ton malm rasar ner i gruv-orten när salvan sprängs.

Det är kolsvart i gruvan, bara ljuset från maskinerna och från gruvarbetarnas pannlampor lyser upp nere i gruvgångarna.

– Jag är inte rädd. Alla tänker så mycket på säkerheten.

I dag jobbar ett 40-tal anställda i Dannemoragruvan. Ytterligare 40 är inhyrda och bolaget ska nu rekrytera ett andra skiftlag till produktionen.

Flera av de nyanställda var med redan före nedläggningen 1992. Raimo Hakulinen lämnade gruvan när det blev klart att den skulle läggas ner. Han trodde aldrig att gruvan skulle öppnas igen, men nu är han tillbaka och hjälper nybörjarna att finna sig till rätta.

– De stöttar oss nya jättemycket, säger Karin Tröjbom, som uppskattar den starka gruppkänslan i laget som ska jobba under jord.

– Vi är jättetajta.

Dannemora Mineral har medvetet försökt att rekrytera en stor andel kvinnor. I den första omgången var en tredjedel av de nyrekryterade kvinnor. Och Karin Tröjboms har döpt ”sin” borrigg till Klara.

Hon är nöjd med det mesta med det nya jobbet. Lönen är bra mycket bättre än den på Sandvik och arbetstiderna helt okej. Klockan sju på morgonen bär det ner i gruvan och vid tvåtiden är skiftet slut.

– Då känns det att man har varit under jord hela tiden. Man är rejält trött.

Hon har valt att satsa helhjärtat på gruvjobbet. Nu har hon lämnat Gävle och bosatt sig i vandrarhemmet i Dannemora, som ägs av bolaget. Sedan väntar inflyttning i en hyrd stuga, som håller på att renoveras.

Karin Tröjbom kör fortfarande extra som taxichaufför och för kunderna berättar hon gärna om sitt nya liv som gruvarbetare.

– Jag är jättemallig. Det är inte många som får vara med om att starta en gruva.

Mer läsning

Annons