Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlit AB kan lyckas undvika konkurs

Möbelkoncernen Karlit Group med 145 anställda i Karlholmsbruk har ansökt om att få rekonstruera verksamheten för att undvika konkurs. Under det senaste året har efterfrågan på träfiberprodukterna minskat kraftigt.

Annons

Det är tre av koncernens sex bolag som berörs av rekonstruktionen. Förutom träfiberskivetillverkaren Karlit AB i Karlholmsbruk gäller det grannen Kadax Produktion, som bland annat tillverkar möbler åt Ikea, samt snickeriföretaget Dax Door Produktion i Sparreholm.

Koncernledningen lämnade i förrgår in en ansökan till tingsrätten om att få rekonstruera de tre företagen.

Rekonstruktören Peter Smedman ska undersöka om verksamheten kan fortsätta helt eller delvis och hur det i sådana fall ska gå till.

Han ska även försöka träffa en överenskommelse med fordringsägarna.

– Jag är rätt optimistisk när det gäller verksamheten i Karlholmsbruk. Det är en jättefin anläggning med duktig personal och ledning. Det finns goda möjligheter att få rätsida på ekonomin, säger han.

Hur lösningen ser ut och hur de anställda kommer att beröras menar han däremot är för tidigt att säga. Den 1 juli räknar han med att ha en preliminär handlingsplan klar. De tre företagen omsätter totalt omkring 600 miljoner kronor och har 180 anställda, varav 145 i Karlholmsbruk.

Under hösten och vintern har företagen utsatts för kraftiga svängningar i marknaden, men sedan en tid tillbaka har orderingången ökat igen.

Mer läsning

Annons