Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlit skyller konkurs på Ikea

/
  • Brevet från rekonstruktören Peter Smedman till Ingvar Kamprad har inte nått fram.          Foto: scanpix

Ikeas agerande tvingade fram en konkurs för bolagen i Karlitgruppen. Det anser rekonstruktören Peter Smedman, som skrev ett personligt brev med en vädjan till Ingvar Kamprad, som inte nådde adressaten.

– Han har nog inte sett det. Det känns oerhört trist och bittert, säger Peter Smedman.

Annons

I förra veckan kom beskedet som berövade 195 anställda i Karlitgruppens bolag jobbet, 160 av dem i Karlholm. Företagsledningen förklarade i ett pressmeddelande att orsaken till konkursen framför allt var att Ikea redan i februari dragit tillbaka beställningar på garderobsdörrar från företagen, utan förvarning.

– Då försvann en omsättning på 60 miljoner kronor, säger Peter Smedman, som i juni utsågs till rekonstruktör för de krisdrabbade bolagen.

Då inleddes också förhandlingar för att förmå Ikea att tänka om eller åtminstone ge någon kompensation för de indragna beställningarna.

– Vi fick väldigt goda signaler från Ikea i början av rekonstruktionen, säger Peter Smedman.

Men någon uppgörelse med Ikea blev det aldrig och i det läget var konkursen ett faktum.

Dagarna före konkursen fick Peter Smedman ett telefonsamtal från Ikeas inköpschef, Kent-Åke Ahlgren, som fått brevet till Ingvar Kamprad, men valt att inte vidarebefordra det.

– Han tyckte inte att det var någon bra idé, säger Peter Smedman.

Enligt honom kan Ikeas agerande vara ett avtalsbrott, en linje som konkursförvaltaren Anders Norman inte driver. Men Peter Smedman ska ta upp den med konkursförvaltaren igen. Han vill också undersöka om leverantörer till Karlit är beredda att driva frågan gentemot Ikea.

Vid konkursen hade gruppen skulder på 80 miljoner kronor, och Peter Smedman befarar att flera leverantörer riskerar att gå omkull i konkursens spår.

Dagen efter konkursen sades alla anställda upp, samtidigt som konkursförvaltaren och företagsledningen inledde diskussioner med nya intressenter om att ta över verksamheten. I morgon startar verksamheten i fabriken igen, för att klara av de beställningar som finns.

– Då kommer det att rulla på i några veckor, säger Tommy Mårtensson, ordförande för det lokala GS-facket.

Hur framtiden ser ut efter det är fortfarande högst oklart.

– Det är jättesvårt att sia om det. Det hänger helt på om det finns intressenter som vill driva det vidare, säger Tommy Mårtensson.

GD har sökt Kent-Åke Ahlgren från Ikea utan att kunna nå honom. Till Sveriges Radio Uppland säger han att Karlits produkter blivit för dyra, och att Ikea anlitat en annan leverantör. Men företaget har definitivt inte brutit mot några avtal, säger han i intervjun.

Mer läsning

Annons